Kommunen skapar ett vindkraftscentrum

Piteå kommun är beredd satsa tre miljoner kronor för att göra orten till ett centrum för vindkraft i norra Sverige och hela Barentsregionen. Detta beslutade kommunstyrelsen på måndagen.

Piteå kommun tänker satsa tre miljoner kronor för att skapa ett vindkraftcentrum i kommunen. Målet är att det ska kunna utvecklas till ett centrum för norra Sverige och Barentsregionen. (Arkivbild)

Piteå kommun tänker satsa tre miljoner kronor för att skapa ett vindkraftcentrum i kommunen. Målet är att det ska kunna utvecklas till ett centrum för norra Sverige och Barentsregionen. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2008-09-30 06:00
PT har i en rad artiklar berättat om de gigantiska vindkraftsprojekt som planeras i kommunen, såväl på land som ute i havet.
Planer, som om de går i lås kommer att innebära mer än tusen vindkraftverk.
En liknande satsning finns inte någon annanstans i hela norra Europa.
Inom fem år
Syftet med projektet är att Piteå inom en femårsperiod utvecklas både som en tillväxtmotor och ett centrum för vindkraft i norra delen av landet och Barentsregionen.
Nyckelordet är flera och sägs vara näringslivsutveckling, utbildning, forskning och spridning av information.
Beträffande det första handlar det om att locka externa etableringar, men lika viktigt - utveckla de redan befintliga företagen på orten.
I det här avseendet planeras ett samarbete bland annat med Regionförbundet i Kalmar län, som är ett nationellt nav inom just detta område.
När det gäller utbildning och forskning, planeras ett samarbete med Högskolan på Gotland, som kan sägas vara centrum för dessa två områden.
Viktig anses även informationsspridningen och kunskapsuppbyggnad samt konferensverksamheten. Inom detta planeras bygga upp ett eget informationskontor där alla energinyheter ska samlas.
Planering
Slutligen handlar det en hel del om om planering, tillståndsfrågor, andelsägande med mera. Inom detta kommer att samarbete upprättas med bland andra länsstyrelsen i Halland.
Under denna avdelning ska förhandlingar kunna initieras med exploatörer exempelvis när det gäller lokala fonder för bygdens utveckling. Något som i sin tur kan generera årliga avkastningar till kommunen.
De tre miljoner kronor som kommunstyrelsen beslutade satsa, kommer att investeras under perioden 2009 till 2011.
Pengarna kommer att tas ur den tillväxtpolitiska reserven.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om