Den första juni beslutade kommunfullmäktige om ett sparkrav på förvaltningarna på 15 miljoner kronor, varav barn- och utbildningsnämnden skulle spara sex miljoner kronor. Enligt beslutet skulle fokus ligga på samverkan, reserestriktioner och digitalisering. Utbildningsförvaltningen ser dock ingen möjlighet att spara sex miljoner kronor enbart inom dessa områden och vid nämndens senaste sammanträde presenterades konsekvenserna av andra alternativ.
Ett av dem är slopad maxtaxa.
Maxtaxan på förskolor och fritidshem innebär att alla hushåll med en inkomst över 47 490 kronor betalar samma maxbelopp för barnomsorgen, oavsett hur hög inkomst man har. Maxtaxan är frivillig för kommunerna men Piteå skulle tappa statsbidrag på tio miljoner kronor om den slopas. En eventuell avgiftshöjning måste därför täcka både de uteblivna statsbidragen och sparkravet på sex miljoner kronor. Totalt innebär det att förvaltningen måste få in 16 miljoner kronor via höjda barnomsorgsavgifter.
Enligt den beräkning som presenterats för barn- och utbildningsnämnden skulle det innebära en genomsnittlig höjning av barnomsorgsavgiften med 1 145 kronor för hushåll med en inkomst över nuvarande tak på 47 490 kronor.
Då avgiften baseras på procent av inkomsten skulle det innebära att hushåll med högre inkomster får en större ökning än 1 145 kronor och hushåll med lägre inkomster (men över nuvarande tak) får en mindre ökning än 1 145 kronor.
Slopad maxtaxa skulle öka förvaltningens intäkter men man har även tittat på ett alternativ där man istället minskar kostnaderna med sex miljoner. I detta alternativ ingår bland annat:
Minskat antal jouröppna förskolor och fritidshem samt stängt nattis under fyra sommarveckor.
Effektiviseringar inom skolskjutsverksamheten med bland annat striktare föräldraansvar att själv hjälpa sina barn till och från skolan.
Nedläggning av medel till kulturverksamhet på förskolor och grundskolor.
Fler barn på fritids per anställd, från 17,1/årsanställd till 17,6/årsanställd.
Nedläggning av gymnasieprogrammen Estet Bild och Estet Dans.
Minskning av 0,4 tjänster i kommunens samspelsteam.
Neddragning av konsulttjänster.
Neddragning av representation och resor samt förändrat arbetssätt för inköp.