Piteå kommun i stabsläge under Ukrainakriget

Piteå kommun fortsätter i stabsläge med anledning av kriget i Ukraina. En genomgång visar att om livsmedelsförsörjningen stryps har äldreboendena mat för tre veckor – förutsatt att produktionsköken fungerar.

Piteå kommun förbereder sig för en väntande flyktingström och passar på att se över olika delar av samhällsberedskapen. ”Piteå kommun kommer att påverkas”, säger kommunchefen Andreas Lind. (Arkivbild)

Piteå kommun förbereder sig för en väntande flyktingström och passar på att se över olika delar av samhällsberedskapen. ”Piteå kommun kommer att påverkas”, säger kommunchefen Andreas Lind. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist/Frilans

Piteå2022-03-11 19:00

Piteå kommun har varit i stabläge under pandemin. Samtliga förvaltningar, kommunalråd och kommunbolag har träffats veckovis för att hantera coronakrisen. Tanken var att återgå till det normala, men med anledning av kriget i Ukraina kommer stabsgruppen fortsätta.

– Det är krig i Europa så det är klart att läget är ytterst allvarligt. Vi ser en humanitär katastrof i vårt närområde och det skapar en otrygghet för oss alla. Därför vill vi från Piteå kommun säkerställa att vi är redo att ta vårt ansvar, säger Andreas Lind, kommunchef i Piteå.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har uppmanat myndigheter, företag och andra organisationer att se över sin beredskap. Exempel på möjliga konsekvenser är cyberattacker, risk för störningar i försörjning av varor och tjänster samt försök till desinformation och ökad ryktesspridning.

– Vi förväntar oss att rådande läge med krig kommer att påverka Piteå kommun i så pass hög utsträckning att det är lika bra att vi förbereder oss. Vi tittar nu på alla aspekter av samhällsberedskapen, säger Andreas Lind.

Det mest akuta är att se till att det finns en beredskap att ta emot flyktingar från Ukraina.

– Vi har aktiverat den boendegrupp som vi använde oss av under 2015 för att säkerställa att vi har olika former av boende redo när flyktingarna kommer.

De höjda drivmedelspriserna påverkar också Piteå kommuns verksamhet i form av ökade oförutsedda kostnader. 

– Det blir en fördyring av vår verksamhet och vi får se vad det får för konsekvenser. Men det är inte den viktigaste frågan för oss just nu. Nu handlar det om att se hur vi tryggar Piteåborna och säkerställer att vi kan hantera en väntad flyktingström.

undefined
Tre veckor. Så länge räcker kommunens mat om man fokuserar på äldreomsorgen. Det förutsätter att produktionsköken fungerar. (Arkivbild)

Vid nästa säkerhetsgruppsmöte behandlas en handlingsplan för att kunna upprätta så kallade trygghetspunkter där människor kan få information, värme, mat, vatten, sömn eller stöd. En genomgång av förråden visar att det vid en försörjningskris finns livsmedel i upp till tre veckor om fokus ligger på äldreomsorgen. I dagsläget finns inga planer att utöka livsmedelsberedskapen.

– Vi har inte fått några signaler från nationella myndigheter om att det är läge att bunkra upp den typen av förnödenheter. Att agera på det sättet utan direktiv skulle vara att agera i panik och det finns ingen anledning för oss att göra det. Vi måste ha tillit till myndigheternas råd och rekommendationer, säger Andreas Lind.

undefined
Ett antal produktionskök i Piteå kommun har tillgång till reservkraft men inte alla. En annan utmaning vid en kris är tillgång till kokkärl för att laga upp mat men även logistik för transporter. (Arkivbild)

Tillhandahållande av mat förutsätter att el, vatten och avlopp för kommunens produktionskök fungerar. Ett antal kök har tillgång till reservkraft men inte alla och en översyn av reservelen krävs.

– Det vore oklokt av oss som kommun att inte förbereda oss och följa händelseutvecklingen. Samtidigt är det viktigaste ansvaret att säkerställa att det dagliga fungerar. Det har Piteå kommun lyckats bra med under pandemitiden och jag känner mig trygg med att vi kommer att lyckas bra med det även under den här krisen, säger Andreas Lind.

Är ni rustade för att möta cyberattacker?

– Vi har tilldelat mer resurser för att stärka vår säkerhet och det kommer vi fortsätta göra. Men vill någon verkligen penetrera Piteå kommun eller någon annan offentlig verksamhet är sannolikheten stor att de kommer att lyckas. Det gäller att hitta en modell för att upptäcka eventuella attacker i tid och stänga ned.

Ökad risk

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap utgår från Försvarsmaktens bedömning att de säkerhetspolitiska spänningar som nu råder kan komma att pågå under lång tid och att Sverige behöver agera därefter. Det ställer krav på myndigheter och företag med ansvar för samhällsviktig verksamhet.

"Exempel på möjliga konsekvenser är ökad risk för cyberattacker, risk för störningar i försörjning av varor och tjänster samt försök till desinformation och ökad ryktesspridning."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!