Kommunen satsar mer på eget boende

Piteå kommuns socialchef, Gunnar Eriksson, konstaterar att kommunen inte har samma uppfattning som Per-Axel Karlsson om vem som är i behov av särskilt gruppboende. I stället bygger systemet i större utsträckning på ett eget boende med olika former av stöd.

Piteå2006-03-10 00:00


I nuläget finns, enligt Gunnar Eriksson, 46 särskilda gruppboendeplatser för den här kategorin brukare. Men det särskilda gruppboendet på Berggatan (15 platser) är under avveckling, om än det ska finnas kvar i annan form.

Inga lediga platser

Personalen som berörs flyttas över till de två särskilda gruppboenden som ska vara kvar, Linneboendet och Saxofongränd. Några lediga platser finns inte och det är en anledning till att Per-Axel Karlsson efterlyser fler gruppboenden och helst då i form av villor/hus med personal dygnet runt.

Är det en boendeform som saknas i Piteå kommun?

- Vi har inga ekonomiska möjligheter att satsa på gemensamma villor med personal. Vi satsar i större grad på eget boende med boendestödjare. I grunden handlar det om att vi har olika värderingar om vilka som ska bo i särskilda gruppboenden, säger Gunnar Eriksson.

Bygger på eget boende

Kommunens system bygger alltså i första hand på eget boende.

I nuläget får ett 30-tal psykiskt sjuka stöd av den vanliga hemtjänsten, fyra så kallade boendestödjare hjälper ett 25-tal psykiskt sjuka och dessutom finns det personliga ombud för ett ospecificerat antal människor.

- När människor skrivs ut från den psykiatriska vården är de i någon mening färdigbehandlade, men självklart behöver många fortsatt stöd och det är där kommunen kommer in. Det stödet lägger vi upp efter de förutsättningar vi har.

- Vi har en begränsad ekonomi och ett problem för oss är att många som skrivs ut borde återvända till sina hemkommuner, men de blir kvar i Piteå, säger Gunnar Eriksson.

Hitta lösningar

Finns det ett glapp mellan landstingets och kommunernas åtaganden?

- Nej, det vet jag inte, men självfallet är det viktigt att det fungerar när någon anses vara färdigbehandlad på institution. Det är många som ska enas, förutom kommunen är det primärvården och öppenpsykiatrin. Men vi har återkommande träffar för att hitta samsyn och lösningar.

- Det utreds om primärvårdens hemsjukvård ska övergå i kommunal regi och det kan säkert förenkla en del. På sikt tycker jag att all primärvård ska överföras till kommunerna, säger Gunnar Eriksson.

Just nu pågår ett tvåårigt projekt med statliga Miltonpengar i Pite älvdal som syftar till att förbättra vård, stöd och service till unga vuxna (18-35 år) med komplexa stödbehov orsakade av psykiska funktionshinder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om