Kommunen satsar för utökad livsmedelsproduktion

Projektet "Gröna näringar" pågick under sex års tid. Nu förlängs projektet ytterligare med en förstudie om lokalproducerad mat.

Projektledaren Beatrice Ramnerö och näringsutvecklaren Jessica Lindberg är aktuella med en vidarestudie på det nyligen avslutade projektet "Gröna näringar". (Arkivbild).

Projektledaren Beatrice Ramnerö och näringsutvecklaren Jessica Lindberg är aktuella med en vidarestudie på det nyligen avslutade projektet "Gröna näringar". (Arkivbild).

Foto: Maria Johansson

Piteå2024-02-08 05:30

Förstudien är ännu bara i sin vagga, men projektledaren Beatrice Ramnerö och näringslivsutvecklaren Jessica Lindberg har samarbetat tillsammans tidigare inom det föregående projektet "Gröna näringar". Det underlättar deras arbete med den nya förstudien. Studien är planerad att pågå under ett års tid och är budgeterad till över 600 000 kronor.   

– Piteå blir lite av en pilotkommun i studien och kommer fungera som ansiktet utåt för satsningen. Men tanken är att studien ska kunna appliceras på vilken kommun som helst, säger Jessica Lindberg. 

En av de större utmaningarna som livsmedelsproduktionen i norr står inför är att det fattas faciliteter för att tvätta, förpacka och lagra grönsaker. Kött- och mejeriproduktionen är relativt hög i länet, men det räcker inte enligt Jessica Lindberg. Hon har förståelse för att dyrare matpriser gör att många just nu kanske väljer bort lokalproducerat när man handlar. Men hon vill ändå poängtera att även om man inte har råd att köpa allt lokalproducerat så är varje köpt lokalproducerat livsmedel värdefullt för marknaden. 

– Det blir en slags relationsmat när man vet hur råvarorna och djuren har hanterats. Det smakar mycket bättre då, säger Jessica Lindberg. 

undefined
Projektledaren Beatrice Ramnerö och näringslivsutvecklaren Jessica Lindberg tycker att fler ska välja lokalproducerad mat när de handlar.

I tider med mycket oro i omvärlden ligger frågan om Sveriges livsmedelsproduktion som en het potatis i luften. Om krisen skulle komma, och importen av mat skulle stanna upp brukar man säga att det blir morotskaka som basföda. Morötter, spannmål och socker är nämligen tre av de livsmedel som Sverige är i princip helt självförsörjande på. Men det stämmer bara för de södra delarna av landet enligt Beatrice Ramnerö.  

– Vi skulle kanske kunna få ihop palt så det räcker en stund här i Norr, säger Beatrice Ramnerö.  

– Vi är oerhört beroende av att vi importerar både från andra länder och från resterande delar av Sverige. Utan att det ska bli någon typ av skrämselpropaganda så måste vi kunna rusta upp ifall att någonting händer. Vi är väldigt sårbara i vår livsmedelsproduktion, säger Jessica Lindberg. 

Förstudiens syfte är att kartlägga livsmedelsproduktionen i länet genom att göra en nulägesanalys. Resultatet kommer sedan att redovisas i en slutgiltig rapport. Syftet ligger i fas med den regionala livsmedelstrategin som ser över hur man ska jobba vidare mot att få mer norrbottnisk mat på tallriken. Beatrice Ramnerö säger att både hon och kollegan tror att det kan finnas synergieffekter på den gröna industriomställningen som sker i Norr. Förhoppningsvis kommer den ge ringar på vattnet så att lantbruket också går in i en hållbar omställning.  

– Vi har väldigt goda förutsättningar för att utöka livsmedelsproduktionen här i norr, men under en längre tid har vi haft en negativ trend med mycket avvecklingar av jordbruksföretag och livsmedelsföretag som måste vändas, säger Beatrice Ramnerö.  

– Det finns för få producenter helt enkelt. Efterfrågan på lokalproducerad mat finns, men det finns en begränsning i produktionen. Och det är där vi kommer in i målbilden för att kunna stötta företagare vid upphandlingar och liknade, säger Jessica Lindberg.   

– Just nu är det väldigt mycket killgissningar, men det ska bli kul att få gräva ner sig ytterligare i livsmedelsproduktionen, säger Beatrice Ramnerö.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!