Det är företaget Br. Isakssons markteknik AB i Kalix som planerar den nya bergtäkten. Företaget har tecknat avtal med tre markägare och vill nu ha in synpunkter från berörda organisationer, myndigheter och övriga markägare i området.
Nu har företaget tagit del av synpunkterna, varav flera är negativa till planerna. En tung instans är Piteå kommun. För miljö- och tillsynsnämndens räkning har miljöinspektören Sara Stenström skrivit ett yttrande.
I yttrandet skriver Stenström att bergtäkten bedöms ha en olämplig lokalisering och att samexistens med exempelvis naturvärden inte anses möjlig.
Hur tungt väger kommunens yttrande?
– Svårt att veta, men självklart måste länsstyrelsen väga in kommunens synpunkter innan man fattar ett beslut, säger Stig Sjölund (V), ordförande i miljö - och tillsynsnämnden.
Alexander Lindgren på länsstyrelsens miljöskyddsenhet konstaterar att ärendet ännu är i sin linda. Nästa steg är att företaget utifrån inkomna synpunkter utarbetar en ansökan med miljökonsekvensbeskrivning.
Företaget Br. Isakssons markteknik AB har tagit del av synpunkterna, men vill i nuläget inte uttala sig om fortsättningen.
– Om vi går vidare så ligger en ansökan ungefär ett år bort. Först vill vi ha en opartisk inventering och bedömning utförd av folk som inte är från Piteå, säger företagets vd, Andreas Isaksson.
Hur ser du på att Piteå kommun anser att bergtäkten är olämplig i området?
– Det är en enskild person som skrivit yttrandet. I nuläget är det bara samråd, först om och när vi lämnar in en konsekvensanalys är det skarpt läge.
Andreas Isaksson är väl medveten om debatten kring Degerberget och länsstyrelsens planerade naturreservat, men anser att bergtäkten inte har någonting med detta att göra.
– Jag ser inga problem med att ha en bergtäkt i ett naturreservats närområde, säger han.
Huruvida Br. Isakssons markteknik AB kommer att gå vidare med en regelrätt ansökan vill alltså Andreas Isaksson inte slå fast.
Däremot har han tidigare hävdat att BDX naturgrustäkt på Pitholm inte kommer att få förnyat tillstånd när det nuvarande tillståndet löper ut om några år. Samtidigt som han påpekat att Piteås fortsatta samhällsutveckling kommer att kräva betongmaterial även framgent.
– Jag tycker också att det är märkligt att bergtäkten vid Råberget fick tillstånd i tio år, men nu inte ska få fortsätta.