Kommunen planerar ökat energisparande

Kommunen jobbar hårt för att få ner sina energikostnader. Målet är en minskning av energiförbrukningen i lokalerna med 20 procent. Man är på god väg men än saknas tre procent. Nu planeras en energianalys av kommunala transporter.

En nya energisparande funktion i kommunens datorsystem sparar varje år in 400 000 kronor i elkostnader.

En nya energisparande funktion i kommunens datorsystem sparar varje år in 400 000 kronor i elkostnader.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2010-04-22 06:00
"Den bästa kilowattimmen är den som aldrig kommer till användning", så avslutade Åsa Wikman, koordinator för Uthållig kommun Piteå, sitt anförande när Delegationen för hållbara städer och Energimyndigheten i samarbete med Piteå kommun, anordnade ett seminarium om klimatsmart stadsplanering och energieffektivisering.
Piteå har kommit relativt långt i arbetet med sitt energitjänsteprojekt som handlar om att spara energi inom den kommunala verksamheten.
Användandet av olja som uppvärmning har helt försvunnit och omkring 70 procent av de kommunala fastighetsbeståndet är utrett och analyserat ur energisynpunkt. Man har också minskat energiförbrukningen med 17 procent i kommunens lokaler och siktar på en 20-procentig minskning innan utgången av 2012.
Bilpool
Vad man däremot inte kommit igång med är en energiutredning av kommunens transporter.
- Vi har lämnat in en ansökan till Energimyndigheten om bidrag för att få hjälp med detta, sade Helena Stenberg, kommunalråd.
Miljövinster kan här göras genom att folk tar bussen eller cykeln istället för bilen. Det ska också utredas om en bil-pool kan inrättas.
Sammantaget handlar det om att skapa en hållbar utveckling. Att hitta de områden där energi kan sparas.
"Jobba aktivt"
Energimyndigheten kan bidra med ekonomisk hjälp upp till en halvtidstjänst, som i Piteås fall motsvarar omkring 315 000 kronor per år i fem års tid.
- Alla kommuner och landsting som söker kvalar in. Men det gäller att jobba aktivt hela tiden med de här frågorna (energibesparing för fastigheter och transporter) och uppfylla de krav vi ställer för att få fortsatt hjälp, säger Mila Hamberg, handläggare vid Energimyndigheten.
Ulf Hedman, miljö- och byggchef i Piteå, berättade om det planerade bygget av ett klimatsmart bostadsområde ute på Furunäset. Planen är att där bygga två till tre flerfamiljshus och tio till femton villor.
Byggstart är satt till början av 2012 och under 2013 ska området stå klart.
- Bygget på Furunäset är ett konkret projekt där vi ska ha miljötänkandet från start till mål. Här ska en vanlig Svensson-familj ha råd att köpa ett hus och det ska märkas i plånboken att energikostnaderna är låga, sade han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om