Trots att möjligheten funnits i snart tio år har inte Piteå kommun utsett några så kallade LIS-områden. LIS står för landsbygdsutveckling i strandnära lägen och kan vara ett skäl för dispens till strandskyddslagen.
I strandskyddslagen finns i dag sex punkter som kan vara skäl för att ge dispens till förbudet att bygga närmare än 100 meter (vilket är norm) från strandlinjen. Den huvudsakliga anledningen är att säkra allemansrätten samt djur- och växtlivet.
– Det är viktigt att förtydliga att LIS inte handlar om en uppluckring av strandskyddet, utan det är snarare ytterligare ett skäl att pröva i bygglovsprocessen, säger landsbygdsutvecklaren Roger Lundstig, som arbetar med projektet vid Piteå kommun.
Han understryker också att LIS enbart syftar till att möjliggöra strandnära byggande på landsbygden, inte inom tätorten.
– Områdena måste pekas ut i översiktsplanen och godkännas av fullmäktige. Därför är det viktigt för oss att ta fram dessa områden tillsammans med medborgarna och turistbranschen, säger Lundstig.
– Det är något enklare för oss att tänka ut vart det kan finnas intresse för att bygga boenden, men när det handlar om turistetableringar är det betydligt svårare för oss att förutse vart det kan vara intressant, säger han.
Stadsarkitekten Florian Steiner menar att varje nytt boende och varje ny företagsetablering på landsbygden är viktig för kommunen.
– Det ger positiva signaler och bidrar till att upprätthålla den servicenivå som finns i dag. Det är jätteviktigt att försöka hålla landsbygden levande. Avflyttning och tomma hus ger en dålig signal, säger han.
Varför är Piteå kommun så sen att komma igång med LIS-arbetet?
– Det är lite olika skäl. Vi hade en person som jobbade med det, men som slutade. Sen har det funnits andra prioriteringar. Men nu tycker vi det är viktigt att vi kommer igång ordentligt med arbetet och tar fram de här områdena som vi vill utveckla, säger Florian Steiner.
I Januariöverenskommelsen beslutade regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna att en ny strandskyddslag ska utredas med start sommaren 2019. Den nya strandskyddslagen planeras träda i kraft 1 januari 2022.
– Jag tror ändå vi kan ha nytta av det här arbetet som vi gör nu, även om det blir en ny lag 2022. Vi vet att vi är sent ute med LIS, men vi kan inte fortsätta stå och stampa. Nu måste vi komma igång, säger Steiner.