LTU-satsningen kopplas till Markbygden

En del av Chess-projektet ska undersöka hur man kan lagra energi från vindkraftverken i Markbygden. "Den extra energi du får från sol och vind kan du lagra och använda den när du behöver", säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid LTU.

Stefan Lundmark är spänd på projektet. "När man har en stor produktion av vindkraft skulle man kunna omvandla den till vätgas. Det är oerhört intressant", säger han.

Stefan Lundmark är spänd på projektet. "När man har en stor produktion av vindkraft skulle man kunna omvandla den till vätgas. Det är oerhört intressant", säger han.

Foto: Christoffer Markström

Piteå2021-05-18 16:48

LKAB, SSAB, Vattenfall, Hybrit, H2 Green Steel, Skellefteå Kraft, NTNU Energi Team Hydrogen vid Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet och Piteå kommun ingår i Chess-projektet som LTU satsar 60 miljoner kronor på under sex år.

Vindkraften är ett område man tittar på.

– Problemet med sol- och vindkraft är att det bara funkar när det är soligt eller blåser. Annars måste du ha en back up. Styrkan med vätgas är att den stabiliserar det. Den extra energi du får från sol och vind kan du lagra och använda den när du behöver, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn.

Stefan Lundmark jobbar halvtid som vindkraftssamordnare på näringsdepartementet och övrig tid med näringslivsutveckling på Piteå kommun. Han är spänd på projektet.

– Hela den här regionen kommer att få en unik plats nu framöver när det gäller förnybar energi. Tittar man lokalt i Piteå tror jag att kopplingen till vindkraftparken i Markbygden blir jätteviktig i den här satsningen. När man har en stor produktion av vindkraft skulle man kunna omvandla den till vätgas. Det är oerhört intressant, säger han.

Ett annat intressant område är fordonsindustrin, konstaterar Lundmark.

– Fordonsindustrin visar ett större och större intresse för vätgas. Tillverkarna vill titta på möjligheterna att driva bilar med en kombination av vätgas och diesel, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!