Kommunen lurade sjukskrivna Annica
Annica Holm blev sjukskriven och löstes ut av Piteå kommun. Hon kastades ut i kylan med ett avgångsvederlag på sex månadslöner. När Annica sedan hittade ett jobb inom äldreomsorgen vägrade kommunen att anställa henne trots tidigare löften.
Agneta Nilsson, Kommunal, kramar om Annica Holm för att visa sitt och fackets stöd. I dag stegar Nilsson in i stadshuset och kräver personalenheten på en förklaring.
Foto: Gunnar Westergren
- Jag började få ont i axlarna. Vi hade dålig utrustning på den tiden och man slet hårt med många tunga lyft. Men jag var yngre då och orkade mer, berättar Annica.
Till slut sa kroppen dock helt ifrån. Annica och läkarna hon besökte var eniga om att skadorna berodde på hennes tunga arbete. Trots detta klassades Annica Holms dåliga axlar aldrig som någon arbetsskada.
- Jag var sjukskriven i flera omgångar. 2006 löste kommunen ut mig eftersom de inte hade något annat än städjobb att erbjuda. "Vi behöver bara brandmän och vägarbetare", sa de. Verkligen fiffigt, säger Annica besviket.
A-kassa
Hon hade då gått igenom kommunens tre rehabiliteringssteg och fick 25 procents sjukersättning. De övriga 75 procenten får hon a-kassa och måste därmed söka de jobb som arbetsförmedlingen anvisar - över hela landet.
I somras fick Annica Holm praktikplatser inom hemtjänsten i Roknäs och på Roknäsgården. Hon jobbade 75 procent och det fungerade bra - hon hade inga problem eller smärtor i sina axlar.
Efter två månaders praktik tänkte Annica vikariera inom äldreomsorgen i Roknäs, men Piteå kommun vägrade att anställa henne.
- Jag fick kalla handen trots att de tidigare sagt att dörren står öppen för mig om jag söker andra kommunjobb. Nu ville de inte ha mig, jag antar att de är rädda för nya sjukskrivningar. Jag ville ju bara vikariera och hade säkert fått jobba mycket.
När hon berättat det blir känslorna för starka och tårarna börjar rinna. Mariann Lindgren, som jobbar inom hemtjänsten i Roknäs där Annica praktiserade, fortsätter att berätta.
- Äldreomsorgen är ett helt annat jobb än städningen och Annica visade att hon orkade med det. Jag tycker det är förjäkligt att man slår undan fötterna på någon som vill komma tillbaka och jobba. När det funkar bra borde man ge Annica en chans, säger Lindgren.
Blir arg
Agneta Nilsson på fackförbundet Kommunal blir arg när hon hör hur Annica Holm blivit behandlad.
- Jag ska träffa personalhandläggaren Niklas Risberg på kommunen i morgon (läs: i dag). Han ska få motivera beslutet att inte låta henne jobba, säger Nilsson.
Niklas Risberg känner inte igen fallet när PT kontaktar honom.
- Jag är hemma nu och har inga handlingar här. Jag kan inte uttala mig utan att veta något mer än ett namn. Men visst känns det bekant att alla som gjort praktik inom äldreomsorgen inte erbjuds jobb, säger han.
Framtiden ser allt annat än ljus ut för Annica Holm trots att hon vill komma ut i arbetslivet igen.
- Det känns åt helvete, så är det bara, säger Annica med tårar rinnande nedför kinderna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!