Kommunen lovar att sätta in hjälp
- Vi fick rätt av länsrätten, men nu tar vi gemensamma tag och sätter press på fastighetsbolaget, säger Agnetha Eriksson, ordförande i socialnämnden som menar att det är mycket olyckligt när en människa hamnar i kläm så som Birgit Pettersson gjort.
Björn Berglund, ordförande i Miljö- och byggnadsnämnden.
Foto: Jens Ökvist
En handläggare på miljö- och byggkontoret började jobba med ärendet under dagen och skulle omgående ta kontakt med Rawi.
Agnetha Eriksson menar att länsrättens dom är tydlig med att detta är fastighetsbolaget Rawis ansvar:
- Domen är principiellt viktig. Vi fick rätt av länsrätten, men nu tar vi gemensamma tag och sätter press på fastighetsbolaget så att dom helt enkelt får lösa detta. Det är tråkigt att detta tagit så lång tid, men nu har vi rullat igång det hela.
"Rekommendationer"
Huset på Nygatan fick bygglov 2006, än i dag finns det inget i lagen som säger att nybyggda hus måste förses med automatiska dörröppnare. Det handlar endast om "råd" och "rekommendationer".
I bygglovet för huset fanns inget skrivet om dörröppnare.
- Vi får se över detta. Det är synd att huset inte utrustades med dörröppnare, det är också möjligt att vi gjorde en liten miss där. Är det så får vi rätta till det, säger Ulf Wiksten, vd på Rawi.
Han berättar att huset ritades av en konsultfirma, att installera dörröppnare i efterhand kostar cirka 25 000 kronor/styck.
- Men säger kommunen att vi ska fixa detta så är vi beredda att göra det.
Tog strid
Både Berglund och Eriksson menar att det är ett bekymmer att fastighetsägare bygger nytt i dag utan att installera dörröppnare, boende vänder sig sedan till kommunen för att de ska betala via bostadsanpassningsbidrag.
- Vi tog strid om huset bakom polisstationen också, även här installerades inga dörröppnare och det strömmade in ansökningar om bostadsanpassningsbidrag efter ett tag. Det ska inte vara så att kommunen ska stå för detta.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!