Kommunen kritiserar naturreservat

Piteå kommun är kritisk till fler naturreservat i Norrbotten. ”Jag tycker att det är tråkigt. Många andra kommuner ser det som en resurs”, säger Per-Anders Jonsson på länsstyrelsen.

Skyddsvärd skog. Länsstyrelsen i Norrbotten tycker det är tråkigt att Piteå kommun är kritisk till alla föreslagna naturreservat, som den här skogen i Stor-Klockarträsk.

Skyddsvärd skog. Länsstyrelsen i Norrbotten tycker det är tråkigt att Piteå kommun är kritisk till alla föreslagna naturreservat, som den här skogen i Stor-Klockarträsk.

Foto: Per-Anders Jonsson

PITEÅ2016-09-29 05:00

Länsstyrelsen i Norrbotten vill bilda fyra nya naturreservat i Piteå kommun, bland annat ett 121 hektar stort naturreservat vid Stor-Klockarträsk.

–Området är en urskogsartad skog som har påverkats väldigt lite av skogsbruk. Det brann 1855 och det är kvar många granar och tallar som bär spår av det. Det är nyckelbiotopsklass på alltihop och det finns mycket arter som inte överlever någon annanstans, säger Per-Anders Jonsson, chef på naturskydssenheten vid länsstyrelsen i Norrbotten.

Men länsstyrelsens ambition att skydda den biologiska mångfalden väckte inget gehör när kommunstyrelsen i Piteå behandlade remissen i måndags.

”Piteå kommun förordar inga fler naturreservat. Kommunen anser att det redan i dagsläget finns tillräckligt stora områden i Norrbottens län som är avsatta för detta och att Norrbotten tagit ett oproportionellt stort ansvar vad avser naturreservat i Sverige”, skriver kommunalrådet Peter Roslund i sitt yttrande.

Piteå kommun anser att om nya områden med mycket höga naturvärden identifieras, bör ett befintligt naturreservat, med lägre naturvärden, avvecklas innan det nya området får naturreservatstatus.

”Detta för att inte ytterligare öka på den mycket höga andelen skyddade skogsarealer i Norrbottens län”, skriver Peter Roslund.

Per-Anders Jonsson tycker det är tråkigt att Piteå kommun under en längre tid konsekvent sagt nej till fler naturreservat. Han efterfrågar i stället en konstruktivare dialog om vad reservaten kan användas till.

– Vi har andra kommuner som ser det som positivt. De här reservaten utgör en oerhört liten del av Piteås yta. Men dom är väldigt fina utflyktsmål och en resurs för både turism och friluftsliv.

Han konstaterar också att berörda markägare fått ersättningsskog som bättre lämpar sig för produktion.

– Sca är väldigt nöjda att de har fått annan skog i stället, för den här hade de aldrig kunnat hugga med deras höga naturhänsynsmål.

Han håller inte med Peter Roslund om att mycket höga andelar av länets skogsareal är skyddade.

– Ovanför gränsen för fjällnära skog är jättelika arealer skyddade, men det är inte någon del av länet där det bedrivs skogsbruk. Nedanför fjällgränsen är fyra procent av den produktiva skogen skyddad. Jag kan tycka att en näring borde klara sig på 96 procent av en areal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om