Under onsdagens möte i Samhällsbyggnadsnämnden togs den årligt återkommande frågan upp precis som vanligt, men beslutet blev annorlunda.
– Vi brukar normalt sett ta upp att vi ska släcka, men inte i år. Med skymningsreläer och annan teknik tillsammans med besparingarna vi har gjort gör att besparingarna är marginella. När vi frågade förvaltningen så svarade de: ”Släck inte!”, säger Brith Fäldt, ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden.
Beslutet glädjer många som ifrågasatt beslutet att släcka, för trots att det är förhållandevis ljust under somrarna i Piteå så kan väderförhållanden ändå dölja Piteå i mörker. När det är mulet, sent och kanske lite dimmigt har många medborgare inte känt sig trygga under somrarna.
I vanliga fall har lamporna släckts mellan början av maj till början av augusti. Men på grund av den minskade tryggheten har polisen i Piteå flera gånger varit tvungna att ringa till Pite energi och be dem slå på lamporna, exempelvis under sommarens cruisingkvällar. Till slut fick polisen nog och skickade förra våren en skrivelse till kommunen där de bad om att de skulle hålla tänt under somrarna.
– Vi pratade faktiskt om det här nyligt. Det här är ungefär samma tid som det blev aktualiserat ifjol och vi har ju den här vårcruisingen första helgen i maj och oftast så blir den ett bekymmer för oss. Då måste vi kontakta Pite energi för att de ska tända på Sundsgatan, säger Jonas Sköld, yttre befäl hos polisen i Piteå.
Han menar att det kommer att hjälpa polisen i sitt arbete då många brott begås i skydd av mörker. Men det ökar också trafiksäkerheten. När Sundsgatan är nedsläckt kanske någon förare inte ser den där fylleristen som råkar stövla ut på gatan utan att tänka sig för. Ljuset gör också att innevånarna känner sig trygga.
– Forskningen säger att ljuset är en viktig faktor. Man känner sig inte säker i mörkret, så det är också viktigt just för att alla ska känna sig trygga i vardagen, säger Jonas Sköld.
Under nämndens sammanträde bestämde man också att ge i uppdrag till förvaltningen att beslutet ska vara riktlinje för kommande år så att man ska slippa ta ett nytt beslut varje år.
– Det låter ju vettigt rakt igenom. Det är bra att det händer någonting positivt ibland också, säger Jonas Sköld.