Kommunen köper Lindbäcks lokal

Med knapp majoritet godkände fullmäktige i Piteå köpet av Lindbäcks husfabrik i Öjebyn. Flera ledamöter kände oro och tvivel inför riktigheten i affären.

Ett oenigt fullmäktige beslöt att Piteå kommun ska borga 110 miljoner för PNF:s köp av Lindbäcks husfabrik i Öjebyn. (Arkivbild)

Ett oenigt fullmäktige beslöt att Piteå kommun ska borga 110 miljoner för PNF:s köp av Lindbäcks husfabrik i Öjebyn. (Arkivbild)

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2020-06-23 20:30

– Kommunen ska inte agera bank. Vad händer om fler företag ställer sig i kö för liknande lösningar, sa Johnny Åström (SVP).
– Det finns en risk att det här blir ett prejudikat. Det är inte bra, menade Anders Nordin (SLP).

Ingen ifrågasätter att Lindbäcks bygg är ett stort och viktigt företag i Piteå, men Håkan Johansson (M) konstaterade att det innebär ett visst mått av risktagande när kommunen tar på sig ett borgensåtagande på 110 miljoner.
– Dessutom minskar kommunens låneutrymme med det beloppet. Det får rimligen konsekvenser för andra investeringsbehov.
 

– Om en sådan här affär ska genomföras så är det väl rimligt att det sköts via Pikab-koncernen, som gjort bra resultat på senare år, sa Håkan Johansson.
På samma sätt resonerade Majvor Sjölund (C) som anser att det finns stora behov av att använda pengarna till andra saker inom kommunen.
Ulf Lindström (L) begärde votering som slutade 26-23. Därmed blev fullmäktiges beslut att Piteå kommun ska borga för lånet.
 

Formellt är det PNF (Piteå näringsfastigheter) som köper husfabriken i Öjebyn för att sedan hyra ut fastigheten till Lindbäcks bygg i tio år. Vad som sedan händer är oskrivet. 
– PNF:s styrelse var enig om att det här är en bra affär för båda parter. Vi ser det som win-win, sa Helena Stenberg (S).
Men det är alltså inte moderbolaget, Pikab, som står för riskerna, utan Piteå kommun. 


Det är Lindbäcks bygg som initierat affären i syfte att stärka bolagets kassa. 2019 var ett tufft år för koncernen, som expanderade kraftigt med stora kostnader som följd. Den ansträngda ekonomin tvingade fram åtgärder för att frigöra kapital.
Bland annat sålde dotterbolaget Lindbäcks Porsön AB. Försäljningen av fabriksfastigheten i Öjebyn följer det mönstret.
I slutet av februari 2020 genomfördes dessutom ett varsel och totalt 55 medarbetare fick senare lämna sin anställning inom Lindbäcks.

Men från maj 2020 har Lindbäcks signerade kontrakt som säkerställer full beläggning i fabrikerna under mer än ett år.
Ett värsta scenario är förstås att koncernen går i konkurs, om än det så vitt känt inte är särskilt troligt.
"Om det skulle ske har PNF en fastighet som är uthyrningsbar med vissa åtgärder. Den är stor och man kanske behöver dela upp fastigheten, men det är på ett bra område och vi vet att vi har förfrågningar om industrilokaler" sa Helena Stenberg tidigare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!