Kommunen kan få bidrag för skrotbilar

Regeringen har beslutat att kommuner ska kunna få bidrag för att flytta fordonsvrak som ska skrotas. "Välkommet", säger Tommy Nordsvahn på Piteå kommun.

Skrotbilar som dumpas i naturen är kostsamt för kommunen att städa upp. Regeringen har nu beslutat att Sveriges kommuner ska kunna få bidrag för att fler bilar ska kunna skrotas.

Skrotbilar som dumpas i naturen är kostsamt för kommunen att städa upp. Regeringen har nu beslutat att Sveriges kommuner ska kunna få bidrag för att fler bilar ska kunna skrotas.

Foto: Simon Olofsson

Piteå2021-07-23 18:00

Då fordonsvrak anses utgöra en risk för både miljö och hälsa är tanken att det nya bidraget ska göra att fler fordon ska kunna tas omhand och återvinnas. Beslutet glädjer Åsa Wikman, miljö- och hälsoskyddschef på Piteå kommun.

– Jag tycker det är bra att man från regeringens sida gör något och ger kommunen möjlighet till ersättning för de kostnader det här problemet medför. Får man inte ersättning kanske frågan inte prioriteras på det sätt som det borde, säger hon.

undefined
Åsa Wikman, miljö- och hälsoskyddschef på Piteå kommun, tycker att regeringens beslut är bra. "Det finns en miljöaspekt här och får man inte bidrag kanske frågan inte prioriteras på det sätt som den borde", säger hon. (Arkivbild)

Även Tommy Nordsvahn, miljöinspektör på Piteå kommun, tycker att bidraget är välkommet.

– Det är jättebra. Vi har som många andra kommuner ett jätteproblem med skrotbilar i skog och natur. Det är alltfrån utbrunna bilar till ungdomar som köpt gamla vrak och kört sönder dem i skogen. Sen skruvar de bort regplåtarna och lämnar dem, säger han.

undefined
Tommy Nordsvahn, miljöinspektör på Piteå kommun, säger att möjligheten att söka bidrag för att skrota övergivna fordon är välkommet. "Det blir snabbt dyrt för kommunen", säger han. (Arkivbild)

Bidraget ska kunna uppgå till max 5000 kronor per fordon. Tommy Nordsvahn har inga exakta siffror på hur mycket skrotbilarna totalt kostar Piteå kommun, men säger att hanteringen snabbt blir kostsam.

– Dels är det ju kostnaden för tiden vi lägger ner på handläggningen. Sedan tillkommer kostnader för att hämta bilen och för att skrota den. Det blir snabbt dyrt.

Kommunens mål är att ägarna själva ska ta reda på fordon som lämnats kvar i skog och mark, men Tommy Nordsvahn berättar att förfarandet med att hitta skrotbilarnas ägarna ofta är både resurs- och tidskrävande.

– Vi lägger ner mycket tid och hitta de här personerna. Jag tycker att vi ska gå så långt vi kan för att hitta ägaren till bilen och få denne att ta ansvar för fordonet. Målet är ju att bilen ska bort med så lite involvering från kommunen som möjligt.

Arbetet med att spåra ägarna kan involvera att spåra chassinumret på bilen eller andra typer av identifieringsmarkörer.

– Det kan också vara att ta kontakt med en förälder om det är en ung person. Det kan också vara flickvänner, syskon och liknande. De får då en chans att flytta bilen inom en viss tid. Ibland händer det däremot att ägarna inte är kvar i kommunen och då blir det ofta svårt, säger Tommy Nordsvahn.

I sådana lägen är det kommunen som just nu står för kostnaden för att skrota fordonet.

– Vi har BDR som samarbetspartner och i sådana situationer kontaktar vi dem. De hämtar bilarna och dessa skrotas på kommunens bekostnad. Kan kommunen få ersättning via staten så är det bra och rimligt kan jag tycka. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!