PT har flera gånger tidigare berättat om Moderaternas gruppledare Håkans Johanssons begäran om milersättning från sitt hus i Frankrike. I politikerns ansökan framgår att han vill ha ersättning för 367 mil, drygt 10 000 kronor, och senare kunde PT avslöja att han tog flyget i stället.
När granskningen inleddes och PT begärde ut Johanssons reseräkningar förvarnades politikern av kommunen. Detta har mötts av hård kritik, bland annat från yttrandefrihetsexperten Nils Funcke, och nu anmäls förfarandet till JO av Piteåbon André Bengtsson, tidigare politiskt engagerad.
"Det är inte kommunledningens uppgift att varna folkvalda politiker om att media granskar dem eller att media har begärt ut handlingar om dem", står det i anmälan till JO.
Bengtsson är mycket kritisk och anser att Piteå kommun har agerat grovt felaktigt.
– Jag tycker att media har både en rättighet och en skyldighet att kunna göra granskning utan att det ska finnas någon risk för inverkan eller påverkan. Det ingår inte i kommunledningens arbetsuppgifter att springa runt och förvarna politiker eller någon annan om att man begärt ut handlingar, säger han.
Den upprättade JO-anmälan är riktad mot Piteå kommun, kommunledningskontoret och kommunchefen. JO har återkopplat till André Bengtsson och efterfrågat fler uppgifter i ärendet.
– Är det så här Piteå kommun gör när någon begär ut handlingar är det ett hot mot demokratin. Det ger den som granskas ett försprång och en möjlighet att kunna påverka personer som media ska prata med. Det tycker jag är totalt olämplig, säger Bengtsson.
Piteå kommun uppger att man bara tipsar politiker om media begär ut handlingar, privatpersoner som gör det får vara anonyma. Detta ifrågasätter André Bengtsson.
– Vilket regelverk rättar man sig efter då? Mig veterligen finns det inte flera regelverk beroende på om det är media eller privatpersoner som nyttjar offentlighetsprincipen.
Kommunchefen Andreas Lind välkomnar en prövning av ärendet hos JO.
– Att vi arbetar i enlighet med offentlighetsprincipen och inte försvårar den oerhört viktiga roll som media har med sina granskningar är för mig en självklarhet. Skulle det vara så att vi i detta fall gjort fel så kommer vi helt att få ändra sättet vi arbetar på med mediala frågor internt med våra politiker. Det skulle många andra kommuner och andra politiskt styrda organisationer också få göra, säger han.
Lind känner sig trygg med att kommunen kan behandla privatpersoner och media olika.
– Det viktigaste för mig är att privatpersoner känner sig trygga med att deras identitet inte röjs om de begär ut handlingar. Det ska bli intressant att följa ärendet och se om det är något vi misstolkat i det hela för då ska vi naturligtvis korrigera det. Men vår juridiska expertis är väldigt trygg med att det här är rätt handhavande från vår sida, säger kommunchefen.
Vad gör ni om ni får kritik från JO?
– Får vi kritik för sättet vi arbetar på kommer vi naturligtvis att ta till oss den och se över vad vi kan göra och hur vi kan arbeta annorlunda. Vi vill hela tiden förbättra vår verksamhet och vi arbetar utifrån de lagar, förordningar, intolkningar och prejudikat som finns och just nu känner vi oss trygga med det här. Men det är klart vi kommer att lyssna på vad JO har att säga, säger Andreas Lind.