Kommunen jagar fortfarande vikarier

Ett 50-tal sommarvikarier saknas fortfarande inom omsorgen i Piteå. ”Läget är ungefär som ifjol, och då fick vi till sist ihop schemat”, säger Catharina Marklund, chef för bemanningsenheten.

Enligt ansvariga på Piteå kommun är vakansläget inom äldreomsorgen inför semestrarna ungefär detsamma som det var ifjol. Det är framför allt undersköterskor och vårdbiträden som saknas. (Arkivbild).

Enligt ansvariga på Piteå kommun är vakansläget inom äldreomsorgen inför semestrarna ungefär detsamma som det var ifjol. Det är framför allt undersköterskor och vårdbiträden som saknas. (Arkivbild).

Foto: Janerik Henriksson / TT

Piteå2019-05-15 19:15

Att klara bemanningen under semesterperioden är en utmaning för såväl kommuner som sjukvården. Enligt Catharina Marklund, chef för bemanningsenheten, behöver kommunen rekrytera cirka 250 nya vikarier vid socialtjänstens olika ansvarsområden inom omsorgen och under våren har kommunen tagit alla chanser att ragga sommarpersonal.

– Vi har varit på de olika jobbmässor som ordnats i närområdet, men även besökt Strömbackaskolan, Grans, musikhögskolan, och Framnäs folkhögskola, säger hon.

Vikarier söks även via kommunens hemsida, och det är också via den som sökande fyller i ett formulär. I dagsläget är 31 maj satt till sista ansökningsdag.

– Men finns fortsatt behov efter det datumet förlänger vi, säger Marklund.

Flest vikarier behövs inom äldreomsorgen, det vill säga undersköterskor och vårdbiträden vid särskilda boenden eller inom hemtjänsten. Av de 50-talet vakanser som fortfarande inte bemannats finns de flesta jobben där.

– Ja, det är naturligt eftersom äldreomsorgen har flest anställda och vi därför behöver flest vikarier där, säger Marklund.

Förutom det söks det personliga assistenter, boendehandledare till omsorgsboenden och psykiatriboenden samt handledare till korttids- och fritidsverksamhet för funktionshindrade barn.

För den som fått in en fot som sommarvikarie och trivs med jobbet finns goda förutsättningar att få fortsätta att hoppa in som timvikarie andra tider på året.

När det gäller vikarierande sjuksköterskor, arbetsterapeuter och chefer inom omsorgen är läget också likvärdigt med hur det såg ut i fjol vid den här tiden. Vissa beprövade metoder för rekrytering återkommer, exempelvis att erbjuda pensionerad personal ett extra lönepåslag om de ställer upp som vikarier.

– Förutom ordinarie grundlön innebär det ett påslag på 3 000 kronor, säger Per Bröms, personalspecialist vid personalavdelningen.

Enligt Bröms nappade 25–30 undersköterskor på erbjudande ifjol.

– Det var något färre än vi räknat med, men vi kör samma upplägg i år, säger Per Bröms.

De ramavtal som finns med några bemanningsbolag tillför däremot inte så många vikarier under sommaren. Då gav fjolårets försök att låta undersköterskor utföra vissa av sjuksköterskornas arbetsuppgifter bättre utdelning.

– Att låta dem utföra vissa sjukvårdande uppgifter på delegation frigör tid för sjuksköterskorna. Det fungerade bra, så det kommer vi att göra även i år, säger Per Bröms.

Piteås attraktionskraft som sommarort kan också ge ett oväntat tillskott. Enligt Bröms är väljer en handfull malmfältsbor att göra inhopp som vikarier när de semestrar i Piteå.

Däremot väntar man in i det sista med att övertala personal att skjuta på sin semester i utbyte mot extra ersättning.

– Det handlar inte om pengarna, utan vi vill att vår personal ska få möjlighet till rekreation med sina familjer under semestern, säger Bröms.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!