Den stora industritomten som benämns som Haraholmen etapp ett är på 700 000 kvadratmeter, eller 70 hektar. Piteå kommun har satsat nästan 90 miljoner kronor i form av markberedning, vägar och viktig infrastruktur så som elnät, fjärrvärme, bredband samt ett ställverk. Men hittills är det bara Lundqvist trä som etablerat sig på den stora industritomten.
En orsak till att stora etableringar uteblivit är bland annat bristen på el. För när den koreanska jätten Iljin Group, som tillverkar batterikomponenter, ville etablera sig i Piteå var bristen på el en knäckfråga. Detta trots att det finns el-tillgång i storleksordningen 20-40 megawatt (MW), vilket ledigt motsvarar ett nytt Smurfit Kappa. Koreanerna valde slutligen Barcelona. I våras bestämde sig Piteå kommun till slut för att byta taktik och i stället för stora etableringar skulle man sikta in sig på fler mellanstora aktörer. Men ett halvår senare är läget delvis förändrat.
– Det är spännande tider. Vi har ett högt tryck vad gäller mediumstora förfrågningar, precis i linje med vad vi hade tänkt. Men senaste månaderna har det också kommit en ström av internationella förfrågningar om större etableringar. Det är väldigt intressant för det var helt borta i ett och ett halvt år, säger Nicklas Winblad von Walter.
Företagsledaren och den tidigare S-politikern Anders Sundström, som bland annat varit näringsminister och kommunalråd i Piteå, släppte sin bok i förra veckan. I den avslöjar Sundström att han och en liten grupp tittar på möjligheten att starta en produktion av grönt aluminium i Sverige. Han pekar särskilt ut Haraholmen som en perfekt plats.
– Det som Anders (Sundström) lyfter fram är i linje med projekt som vi har suttit med av olika karaktärer. Först var det mycket mot batterisidan då Northvolt etablerade sig. Nu är det mycket fokus på grönt stål och sidoeffekter till andra etableringar som sker. Trenden med medelstora till stora etableringar är tillbaka fast det är av en annan karaktär.
Har ni varit i kontakt med Anders Sundström om den här etableringen?
– Den typen av kontakter får potentiella kunder berätta om.
Trots att Haraholmen inte har tillgång till elen som en eventuellt framtida aluminiumfabrik behöver är det inget större bekymmer, enligt Anders Sundström.
"Elen är bara ett par mil bort så det är inget stort problem. Vi har ju byggt elledningar som är 200 mil långa så det vore konstigt om vi inte klarar av att bygga de som är två mil", sade han.
Piteås näringslivschef Niclas Winblad von Walter om hur kommunen jobbar med el-tillgången på Haraholmen.
– Systemet med el-kön bygger ju på projekt eller på case. Där är Pite energi en brygga, och de för diskussioner med Vattenfall vilka effekter vi har i regionnätet. Är man lite krass så behöver vi anpassa vårt etableringsarbete till vilken effekt vi har i dag, säger han och fortsätter:
– Men har vi ett projekt som säger att vi behöver massor med el kan det kanske finnas framtida lösningar som Anders (Sundström) är inne på. Det blir mer spekulativt och nu jobbar vi med projekt utifrån dagens förutsättningar. Är det en spelare som vill göra någonting större behöver de själva vara med och driva el-frågan.