Det handlar om ventilationen inne i de två "gemensamhetslägenheterna" på Linnéboendet i Öjebyn och Berggatan i Munksund.
Här bor psykiskt funktionsnedsatta personer i egna lägenheter (15 boende på Linnéboendet och sju på Berggatan) men de boende och personalen vistas även i de två gemensamhetslägenheterna där man äter frukost, lunch och middag tillsammans.
Personalen använder även lägenheterna som fikarum och har sina kontor där.
Välkomnas av personalen
På Berggatan handlar det om en vanlig trerummare, på Linnéboendet om två tvåor som slagits ihop till en lägenhet.
Att Arbetsmiljöverket nu satt press på kommunen välkomnas av personalen.
- Nog är det bra att det händer någonting. Den dåliga luften är något som vi tagit upp under alla de år som jag jobbat här, säger Ingela Nilsson, boendehandlare på Berggatan.
Hon berättar att personalen konstant vädrar för att orka vistas i lägenheten, värst är det på vintern då det blir väldigt kallt inomhus.
- Man blir så trött hela tiden, säger Rose-Marie Wiklund, boendehandledare och får medhåll av kollegan Josefin Holm som även haft problem med huvudvärk och torra ögon.
- Man har undrat länge, vad är det för fel på det här huset? menar hon.
En rad brister
Vid två tillfällen i september 2010 inspekterade Arbetsmiljöverket de särskilda boendena och lade märke till en rad brister i arbetsmiljön, vid två uppföljande inspektioner på hösten/vintern 2011 framkom att den brist som fortfarande kvarstod och som ännu inte åtgärdats var den dåliga ventilationen i de två lägenheter.
Arbetsmiljöverket har nu tagit beslutet att förlägga Piteå kommun med ett vite på 200 000 kronor om problemen inte är åtgärdade innan första juni 2013.
Bör inte överskridas
Arbetsmiljöverket konstaterar att personalen fortfarande besväras av det dåliga inomhusklimatet i lokalerna. De upplever att det är varmt och dålig luft, de blir trötta, får huvudvärk och torra slemhinnor. De koldioxidmätningar av luftkvalitén som gjorts visar att halterna ligger över gränsvärdet 1000 ppm, ett gränsvärde som inte bör överskridas mer än tillfälligt under korta stunder.
- Det blir problem när man stoppar in sådan här verksamhet i vanliga bostadshus från 60- och 70-talet som inte alls är anpassade för det, säger Anders Lindehag, enhetschef.
Det är han som lyft frågan till Socialnämnden och konstaterar att "det tagit tid".
- Att Arbetsmiljöverket lagt ett vite är väl för att sätta press, men jag tror nog att kommunen kommer att åtgärda det ändå, säger han.
"Skäligt belopp"
Agnetha Eriksson (S), ordförande i Socialnämnden, menar att kommunen har god tid på sig att åtgärda problemen.
Vitet på 200 000 kronor menar hon är skäligt eftersom kostnaden för att åtgärda ventilationen ligger på cirka 250 000 kronor.
Beloppet är äskat sedan tidigare i samband med budgeten för 2013. Kommunstyrelsen arbetsutskott har sagt ja, men beslutet måste även klubbas i kommunfullmäktige.
- Får vi bara pengar så kommer vi att åtgärda det, säger hon.
Ingela Nilsson är glad över att det äntligen händer någonting, men har samtidigt blandade känslor eftersom även en flytt av verksamheten var på tal tidigare, men aldrig blev av.
- Man kan ju också fråga sig hur mycket pengar det är värt att satsa på så här gamla lokaler? säger hon.