Kommunen har köpt in bygglovskonsulter för miljonbelopp

Piteå kommun har köpt in bygglovshandläggare på konsultbasis för 1,7 miljoner kronor under drygt ett år.
Enligt avdelningschefen Dennis Jonsson har det varit nödvändigt för att klara arbetsbelastningen.
– Vi hade inget annat alternativ, säger han.

Piteå kommun har inte klarat av att hantera inflödet av nya bygglovsansökningar och har valt att köpa in konsulter för att hantera ärenden. (Arkivbild)

Piteå kommun har inte klarat av att hantera inflödet av nya bygglovsansökningar och har valt att köpa in konsulter för att hantera ärenden. (Arkivbild)

Foto: Sanna Eriksson

Piteå2024-10-11 19:40

Det var i maj förra året som Piteå kommun tecknade avtal med konsultföretaget Public People om att köpa in externa bygglovshandläggare för 855 kronor i timmen.

Enligt Dennis Jonsson, avdelningschef för planeringsavdelningen på samhällsbyggnad, var inköpet nödvändigt för att klara handläggningen när det inte funnits tillräckligt med personal.

– Vi brukar vanligtvis klara det med ordinarie personal men efter att vi har haft personalomsättning, föräldraledighet och sjukfrånvaro har vi löst det kortsiktigt med konsulter i stället, säger han.

Från maj 2023 till oktober 2024 har Piteå kommun köpt in bygglovstjänster för nästan 1,7 miljoner kronor. Det här året har två konsulter varit inkopplade och när arbetet har varit som högst har de fakturerat för 284 timmar i månaden.

– Vi har behövt hjälp under den här säsongen men förhoppningsvis klarar vi oss med den befintliga personalen efter det, säger Dennis Jonsson.

Konsultinköpen har pågått under lång tid. Har inte personalfrågan gått att lösa under den här tiden?

– Nej, men nu ser vi ut att lösa det. Det kommer tillbaka personal från föräldraledighet och vi är också på väg att rekrytera ytterligare en bygglovshandläggare. 

Hur ser du på att ni har varit tvungna att köpa in konsulthandläggare?

– Kortsiktigt har det varit en bra lösning, men på sikt tänker jag att det är bättre att ha egen personal. Nu hade vi inget annat alternativ att välja på och vi har också en myndighetsutövning som vi måste klara inom 10 veckor. 

Enligt Dennis Jonsson är det inte ovanligt att samhällsbyggnad tar in konsulter vid större toppar i arbetsbelastningen.

– Det är inget nytt. 

PT har tidigare skrivit om flera uppmärksammade bygglovstvister som dragit ut på tiden och där Piteå kommun själv medgett att kompetensbrist varit bakgrunden till den utdragna handläggningen. Enligt Dennis Jonsson har inte de här konsultinköpten haft något att göra med det.

– Nej, inte det. Det här har varit för att klara inflödet av nya ärenden. Det har inte haft något att göra med svårighetsgraden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!