Kommunen godkänner 300 meter höga vindkraftverk

Kommunfullmäktige i Piteå tillåter 300 meter höga vindkraftverk i Markbygdens tredje etapp. Endast Sverigedemokraterna var emot.

Svevind arbetar för att höja tillstånden för vindkraftverken i Hästliden från 200 till 300 meter. Nu ställer sig Piteå kommun bakom planerna som ska upp i Regeringen. (Arkivbild)

Svevind arbetar för att höja tillstånden för vindkraftverken i Hästliden från 200 till 300 meter. Nu ställer sig Piteå kommun bakom planerna som ska upp i Regeringen. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Piteå2021-12-14 10:39

Det är bolaget Hästliden vind AB, ett helägt dotterbolag till Svevind, som sökt nytt regeringstillstånd för att bygga 300 meter höga vindkraftverk i Markbygdens tredje etapp öster om Långträsk vid Storgranliden, Hästliden, Lill-Blåliden och Önusberget.

I dagsläget har bolaget tillstånd för 200 meter höga vindkraftverk och genom att bygga högre och effektivare kan man minska antalet verk i området från 105 till 85.

– Vi har precis tagit fram en vindkraftsplan som är ute på remiss. De här högre verken är precis i det område som vi pekat ut att det är möjligt att bygga högre verk, säger kommunalrådet Patric Lundström (S).

Kommunfullmäktige i Piteå, som har veto vid vindkraftsetableringar, begär att regeringen ska pröva tillåtligheten för bolaget vilket innebär att kommunen säger ja till en etablering av upp till 85 vindkraftsverk med en maximal höjd om 300 meter.

– Naturligtvis är det bättre med färre vindkraftverk, men högre. Det ger säkrare strömförsörjning, säger Anders Nordin, skol- och landsbygdspartiet.

– Vi moderater är för att man effektiviserar vindkraften. Det är glädjande. Därför yrkar vi bifall, säger Karl-Erik Jonsson (M).

Centerpartiets gruppledare Majvor Sjölund är mycket positiv till planerna och tycker att kommunen också bör fundera över att tillåta vindkraft till havs och öster om Markbygden.

– Vi har ett ansvar att se till att nyindustrialiseringen blir av, säger hon.

Men 300 meter höga vindkraftverk uppskattas inte av alla. Sverigedemokraterna i Piteå yrkade avslag 

– Det finns stora planer på industrisatsningar i Norrbotten, men det kommer aldrig gå att genomföra med vindkraft. Det är kärnkraft vi behöver för att reglera de vindkraftverk vi tillför, säger Magnus Häggblad som får medhåll av partikollegan Lage Hortlund.

– Det är allvarligt det som händer. Vi kommer att få uppleva strömavbrott som i u-länderna. 

Majvor Sjölund konstaterar att näringslivet som driver på den gröna omställningen inte vill ha kärnkraftsel.

– De etablerar sig i norra Sverige för att det finns förnybar el som ger konkurrensfördelar. Dessutom tar det 20 år att bygga ett kärnkraftverk. Nyindustrialiseringen sker nu, säger hon.

Majvor Sjölund informerade också om att vindkraften i Sverige producerar mest under januari månad och minst under juni månad.

– Vindkraft levererar alltså mest under den period då elförbrukningen i landet är som högst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!