Pite energi menar att fem år inte är tillräckligt med tid för att kunna utreda alternativ, skaffa tillstånd och projektera andra sträckningar, därför vill man att koncessionen ska gälla tills vidare eller åtminstone förlängas till femton år. Miljö- och tillsynsnämnden i Piteå kommun går däremot emot det kommunalt ägda bolaget och säger nej till förlängning i en skrivelse till Mark- och miljödomstolen. Piteå kommun har tidigare sagt att de vill att ledningen ska grävas ner.
– Det är egentligen inte förvånande utan följer ungefär den dialog som vi haft med kommunen. De har intresset att utveckla utan luftledning, särskilt området kring Nolia. Totalt sett har vi olika uppfattningar om det men jag tycker att båda parter lyssnar på varandra, säger Daniel Fåhreaus, vd Pite energi.
Miljö- och tillsynsnämnden bedömer att ledningen medför påverkan på riksintresset för det rörliga friluftslivet då Norrstrand är ett av Piteås mest besökta rekreationsområden. Pite energi skriver i sitt överklagande att ledningen är så pass gammal att allmänheten har vant sig vid den, ett uttalande som Miljö- och tillsynsnämnden säger helt saknar belägg.
– Den har funnits där väldigt länge, sedan mitten av 60-talet någon gång, säger Daniel Fåhreaus.
Kommunen anser också att frågan är avhängigt hur det går i fallet med Vattenfalls ledning som samkörs med Pite energi. Vattenfall blev i slutet av förra året nekad koncession på sin 130kV-ledning efter att ansökan legat på Energimarknadsinspektionens bord under åtta år.
– Vi vet inte hur det går för deras ärende just nu, och det är det vi avvaktar. Det är som kommunen skriver, att de är avhängiga varandra. Det vore ett väldigt slöseri på resurser om vi skulle gräva ner kabeln om de får ha luftburen och vice versa, säger Daniel Fåhreaus.
LÄS OCKSÅ: Inget tillstånd för elledning
Piteå kommun anser också att de bilder som Pite energi använder i sin överklagan för att visa hur det ser ut vid kabeln är tagna på för långt håll och under odugliga ljusförhållanden. De skriver att Pite energi valt perspektiv där ledningen skyms av träd och att det ger en orättvis bild.
Ser det lika fult ut som kommunen säger?
– Det är lite svårt för mig att ha synpunkter på det. Det är en fråga om vilken bedömning man gör. Det finns väl människor som tycker att kraftledningar är det fulaste som finns, det är en fråga om tycke och smak, säger Daniel Fåhreaus.