Kommunen går emot egna riktlinjer

Det nya affärshuset är nu ett beslut bort. Men i och med kommunfullmäktiges klubbande av den nya detaljplanen så går kommunen emot sina egna riktlinjer och statens intressen. För att Åhléns ska återvända.

Ivar Gustaffson och Folkpartiet menar att planerna på ett nytt affärshus strider både mot kommunens direktiv men även mot helheten av riksintresset kring Rådhustorget.

Ivar Gustaffson och Folkpartiet menar att planerna på ett nytt affärshus strider både mot kommunens direktiv men även mot helheten av riksintresset kring Rådhustorget.

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ2010-06-19 06:00
På måndag behandlas den nya detaljplanen för kvarteret Stadsvapnet som gör det möjligt för byggherren Tomas Wallsten att inleda ytterligare ett affärshusbygge längs Storgatan. Det står inte svart på vitt i planen att det så kallade PDOL-huset ska rivas, men den möjliggör både ett bevarande som en rivning.
En rivning går i direkt kollisionskurs med de riktlinjer som kommunen kommit överens om när det gäller bevarandet av våra gemensamma kulturmiljöer. I Husera, som kulturmiljöplanen kallas, står det bland annat att byggnader byggda före 1935 bör bevaras. PDOL-huset är ett av de tiotalet sådana kvar på Häggholmen.
Utöver att kommunen själv har som mål att bevara äldre fastigheter så är även hela området runt Rådhustorget, även den så kallade buffertzonen med hus angränsande till torget, ett så kallat riksintresse. Därmed skyddas området av miljöbalkens fjärde kapitel där det står:
"Fysiska miljöer som har betydelse på grund av deras kulturvärde skall så långt som möjligt skyddas mot åtgärder som kan påtagligt skada kulturmiljön".
En är emot
Yttrandena från Norrbottens antikvarier har också varit kritiska till detaljplanen. Länsmuseet skrev bland annat att kommunen skulle begå ett öderdigert misstag om man rev huset.
-  Den småskaliga trästaden är vad som är typiskt för Piteå så man borde inte riva mer av den äldre bebyggelsen, säger byggnadsantikvarien vid Norrbottens musem, Jenny Vestlund.
Den enda ledamoten i miljö- och byggnämnden som har varit emot affärshusbygget är folkpartisten Ivar Gustafsson. Han tycker att centrala Piteå är väl tillgodosett när det gäller handel. Han menar att bygga ett affärshus enkom för Åhléns bara flyttar runt pjäserna i staden. Det kanske går bättre för Åhléns den här gången men då kommer nedgången någon annanstans.
- Det är väldigt kortsiktigt tänkande. Det här intrånget på en skyddad miljö är inte acceptabelt. Den nya byggnaden kan aldrig ersätta den nuvarande.
Ritningarna för den tänkta gallerian har redan en gång ritats om då det översta planet drogs in från Storgatan, mängden glas i entrén minskade och maxhöjden på byggnaden sänktes. Ändå är inte Ivar Gustafsson tillfreds med planerna.
"Rimmar illa"
- Det går emot de egna planerna och målen. Man saknar en verksamhetsplan som säger vad man ska göra med de mål man satt upp, man borde göra en långsiktig plan över vad man vill göra med kvarteret hela vägen ner mot Sundsgatan. Vad gör vi till exempel om affärshuset står tom om fem år?
Eller som länsmuseet skrev i sitt yttrande: "Det som en gång är rivet kommer aldrig tillbaka."
Ivar Gustafsson efterlyser en helhetssyn från kommunens sida vad man vill göra med staden. Även om själva PDOL-huset inte ser mycket ut för världen är det en del av vårt kulturarv. Att det även är det kommunala fastighetsbolaget PNF som avtalat med hyresgäster och kommer stå som delägare i gallerian tycker Gustafsson rimmar illa.
-  Det finns så klart exploationskrafter i den här staden. Men vill någon göra någonting säger kommunen "rita". När de sedan lagt ner så mycket tid så får de göra det de vill.
- Jag har dåliga erfarenheter från det förra affärshusbygget. Efter vi kompromissat och var överens kom byggarna med ändringar som var nog så stora. Så de vackra bilderna är ingen garanti för hur det kommer att se ut, säger Ivar Gustafsson.
Några förhoppningar om att planen ska underkännas har han heller inte.
- De kommer att driva igenom det här, om inte några högre makter ingriper ...
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om