Kommunen går back på vinterväghållningen

Snöfallet i mars låg på rekordhöga 116 centimeter ackumulerad snö. Det grävde ett djupt hål i snö- och sandbudgeten.

De senaste dagarna har kommunens sandbilar haft fullt upp med att halkbekämpa på trottoarer och gator.

De senaste dagarna har kommunens sandbilar haft fullt upp med att halkbekämpa på trottoarer och gator.

Foto: Ylva Forslund

Piteå2020-01-01 19:00

Kommunens snö- och sandbudget gäller för ett kalenderår och inte per vinter. Det har vissa år inneburit att när första snön fallit och plogats bort så har budgeten för det året spräckts. Om det blir så beror det på kostnader man haft för snöröjning och halkbekämpning under våren.

Med en dag kvar av innevarande år konstaterar Micael Kemi, avdelningschef för teknik och gator på kommunen, att man kommer att gå back på vinterväghållningen för 2019. Hur stort underskottet blir är ännu inte klart eftersom det fortfarande trillar in fakturor för snöröjning och sandning som utförts den senaste tiden.

En kraftigt bidragande orsak till underskottet är det extrema snöandet i mars.

– Det föll 116 centimeter ackumulerad snö under den månaden, vilket är otroligt mycket. Genomsnittsnederbörden ligger på 27 centimeter. Fram till det låg vi relativt bra till budgetmässigt men att röja bort allt det blev väldigt kostsamt. Det blev ett liknande scenario för Luleå, vilket jag fick veta när jag pratade med deras ansvariga, säger Micael Kemi.

Vad snö- och sandbudgeten hamnar på för ett år baseras på de senaste sex årens snittkostnad. Budgeten för 2019 har varit 19 miljoner kronor. (För 2018 låg den på 18,7 miljoner).

Då det gäller halkbekämpning blev början av november samt årets sista dagar i december kostsamma på grund av blixthalka och därmed stora behov av sand. Sandning är dock inte lika dyrt som snöröjning.

– En full snösväng kostar i runda slängar dubbelt så mycket som en full sandningsrunda. Sandning går dessutom fortare än snöröjning, säger Micael Kemi.

För en som ansvarar för kommunens snö- och sandbudget är snösmockor och blixthalka inget man önskar.

Vad vill du se för väder i vår?

– Jag hoppas på kallt och torrt. Snö hör vintern till så det ska vi ha men det får gärna vara i måttliga mängder. Då blir det betydligt lättare att hålla budgeten vilket vi så klart vill. 

Hur tror du det blir?

– Det är förstås svårt att säga. Men noterbart är att det blivit tätare mellan extremavvikelserna. Det brukar gå mellan fyra och fem år mellan men de senaste åren har det varit stora avvikelser vartannat år ungefär.

Genomsnittlig snömängd sett över de senaste sex åren ligger på 250 centimeter på ett år. 2018 föll 373 centimeter totalt. Till och med november 2019 föll det 383 centimeter snö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!