Kommunen erbjuder Sandström fortsättning i Badhusparken nästa år

Kommunen sträcker ut handen till Tina Sandström. Om hon löser sina åtaganden med Skattemyndigheten och skaffar F-skatt får Sandström fortsätta driva kaféet i Badhusparken nästa sommar. "20 augusti går tidsfristen ut", säger parkchefen Ronny Nyström.

Kommunen erbjuder Tina Sandström att driva kaféet i Badhusparken nästa år om hon skaffar F-skattsedel. (Arkivbild)

Kommunen erbjuder Tina Sandström att driva kaféet i Badhusparken nästa år om hon skaffar F-skattsedel. (Arkivbild)

Foto: Ebba Andersson

Piteå2024-07-10 19:00

Nyheten i korthet

  • Piteå kommun erbjuder entreprenören Tina Sandström att fortsätta driva kaféet i Badhusparken nästa sommar, om hon löser sina skatteåtaganden.
  • Sandström hävdar att det inte finns något lagkrav för företagare att ha F-skatt, men kommunen insisterar på det som en del av överenskommelsen.
  • Tidsfristen för Sandström att ordna en F-skattsedel går ut den 20 augusti, efter det tar kommunen ärendet vidare till tingsrätten.

En rättsprocess mellan Piteå kommun och entreprenören Tina Sandström rycker närmare. Egentligen vill ingen av parterna att konflikten i Badhusparken ska hamna i domstol och nu har kommunen erbjudit Sandström en uppgörelse.

– Vi har skickat ett antal punkter till henne som vi tycker att hon ska lösa. Om hon gör det kan vi tänka oss att hon får driva kaféet under nästa sommar. Det handlar inte om någonting annat än det vi hävdat från början – hon måste lösa allt med Skattemyndigheten, säger parkchefen Ronny Nyström.

undefined
"Man kan inte missköta sig mot Skattemyndigheten om man ska jobba åt kommunen", säger parkchefen Ronny Nyström.

Tina Sandström har hela tiden hävdat att det inte finns något lagkrav för företagare att ha F-skatt, man kan göra rätt för sig skattemässigt ändå och hon får stöd av Skatteverket.

"Det finns inget krav på att du måste vara godkänd för F-skatt för att bedriva näringsverksamhet", skriver myndigheten på sin hemsida.

Trots detta står kommunens krav på F-skatt fast även om det inte står med i Tina Sandströms kontrakt.

– Jag vet att det inte står i avtalet, men för att jag ska kunna ha rent samvete och kunna hantera företag i framtiden måste jag ändå visa att det är det här vi kräver. Man kan inte missköta sig mot Skattemyndigheten om man ska jobba åt kommunen, säger Nyström.

Tidsfristen för Sandström att fixa fram en F-skattsedel går ut den 20 augusti, sedan tar kommunen saken vidare till tingsrätten. 

– Har det gått till rättstvist är det för sent, så hon måste lösa det innan tiden går ut. Det gynnar ingen om det blir en rättstvist. Det drar ut på tiden och antingen blir det dyrt för kommunen eller dyrt för Tina. Den som förlorar får stå för rättegångskostnaderna och det kommer att kosta, säger parkchefen.

undefined
Serveringen i Badhusparken ser ut att förbli stängd hela sommaren. Det är låst läge i konflikten mellan kommunen och Tina Sandström. (Arkivbild)

Tina Sandström är inne på att en överenskommelse vore den bästa lösningen.

– Jag tar helst en förlikning, men det måste vara en förlikning som faktiskt ersätter mig för skadorna som Piteå kommun har orsakat. En överenskommelse skulle framför allt innebära att det blir lättare att gå vidare framöver än om det ska avgöras i domstol, säger hon.

Men Sandström är inte beredd att nappa på kommunens avtal.

– Jag vet inte varför de tror att jag skulle acceptera ett sådant här bud, jag tycker det är otroligt dåligt. De vill att vi ska dra ett streck över allt, men jag är verkligen inte beredd att göra det. Mitt utgångsläge är att Piteå kommun ska ersätta mig för den här säsongen och även för nästa säsong, säger hon.

undefined
Tina Sandström har hela tiden hävdat att det inte finns något lagkrav på att ha F-skattsedel och att det inte står med i hennes avtal. Nu får hon stöd av Skatteverket.

Sandström hade F-skattsedel förra året, men blev av med den efter att ha slarvat med bokföringen.

Varför skaffar du inte bara fram en F-skattsedel?

– Det kommer jag att göra, inte för att hamna på god fot med Piteå kommun utan för att det är praktiskt att ha F-skatt. Så fort jag har lämnat in redovisningen kan jag söka F-skatt och få det beviljat. Jag håller på med det och har en revisor som hjälper mig, säger Sandström.

Hon är inne på att det vore bättre om en förening drev serveringen i Badhusparken.

– Jag har inte tänkt att mitt företag ska driva kaféet längre utan det ska drivas ideellt i föreningsform. Min önskan är att Piteå kommun skriver ett avtal med min förening Moster cookies kafé, den är inte registrerad ännu men kommer att vara det innan hösten hoppas jag, säger Tina Sandström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!