Varje år kommer kommunen att leasa 30-35 elbilar och till 2030 ska hela fordonsparken på cirka 230 personbilar drivas av el. En konsekvens när man nu byter till elbilar är att inköpet blir dyrare, men kostnaden för driften minskar.
– Man kan säga att vi kommer ligga ute med mycket pengar under själva leasingperioden, men i samband med att elbilarna löses in så får vi igen pengar också. Men efterfrågan på elbilar är väldigt stor just nu och det är svårt att få fram bilarna. Just nu är det väldigt långa leveranstider, säger Per Jonsson, projektledare på Piteå kommun och fortsätter:
– Vi kanske får förlänga leasingavtalet för jag vet att Skellefteå kommun har femårsavtal på sina bilar. För vissa verksamheter kan verkligen inte vara utan bilar.
I augusti går nuvarande leasingavtal ut. Men man har inte tänkt göra en egen upphandling för de kommande elbilarna utan kommunen kommer att ta hjälp av Adda – ett bolag inom Sveriges kommuner och Regioner – som erbjuder verksamhetsstöd till offentlig sektor.
– De gör många stora upphandlingar, och det är allt från elbilar till vanliga bilar. Det är inte så att vi ska byta ut hela maskinparken nästa år, utan det är till 2030. Hälften av de nya fordonen framöver kommer att vara elbilar, säger Ulrika Bergman, upphandlare vid inköpsenheten på Piteå kommun.
I samband med att man nu börjar byta ut fossildrivna bilar till elbilar behöver Piteå kommun se till att man har en laddinfrastruktur på plats. Vid kommunens fastigheter kommer avdelning fastigheter att montera laddplatser områdesvis för kommunens tjänstefordon fram till 2030.
– För de kommunala verksamheterna som hyr en lokal av extern fastighetsägare kommer verksamheten att ha en dialog med fastighetsägaren och avdelning fastigheter kommer att finnas med som ett stöd, säger Linda Wennström, projektledare för laddinfrastrukturen vid fastighets- och serviceförvaltningen.
En annan utmaning för kommunen när man nu ska byta till elbilar är att hemsjukvården och nattpatrullen använder sina fordon under stora delar av dygnet.
– Hemsjukvården och nattpatrullens bilar går ju så mycket och långa sträckor. Där behöver vi tillsammans hitta lösningar så att bilarna verkligen hinner laddas, säger Per Jonsson.