Från Norra Hamn mot Norrstrand går en el-ledning över ett gångstråk. Ledningen tillhör Vattenfall som har haft den där före kommunen anlade grusgången som går under ledningen, något Vattenfall slog larm om i slutet av januari.
Enligt Vattenfall utgör luftledningen en olycksrisk för oskyddade trafikanter eftersom vägen går under stag samt vid stagförankringar och stolpar. Stag är de metallvajrar som stabiliserar och håller fast ledningen. De går strax över gången och fäster i marken just bredvid stigens kant.
"Vattenfall Eldistribution har i samband med en inspektion uppmärksammat att kommunen, utan vårt godkännande, byggt en cykel- och gångväg på mark där Vattenfall Eldistribution har ledningsrätten. Med anledning av det har vi uppmärksammat kommunen på eventuella risker som kan föreligga för gång/cykel/mopedtrafikanter och gett förslag på åtgärder. Vad gäller åtgärder som kommer att genomföras hänvisar vi till kommunen", skriver Vattenfall i ett mejl.
Kommunen klassar den inte som en cykelväg, då de omfattas av andra lagar, utan kallar vägen en grusgång. På en skylt vid en av stolarna står det att man ej bör vistas nära under åskväder.
– Att använda grusgången när det åskar är olämpligt. Jag vet inte hur vi ska lösa det, men det kan handla om att dra om vägen eller märka ut stagen tydligare, säger Ronny Nyström, enhetschef park Piteå Kommun.
Kommunen har ingen skyldighet att skotta stigen som går längs vattnet på Noliaområdet, ändå så har de gjort det. Vattenfall bedömer att skottningen kan orsaka skador på stagen som går väldigt nära stigens kant.
– Den främsta risken vi ser är att någon kan krocka med stolpar eller stag med eventuella följdeffekter det kan få. Det är viktigt att stigen är byggd så att säkerhetsföreskrifternas regler för ledningarna inte äventyras, skriver Vattenfall i ett mejl.
– Jag tror att man behöver vara väldigt lång om man ska slå i stagen när man går där. Vår avdelningschef Ulrika Bohman ansvarade för gångstråket så ingen har koll på den nu när hon är avstängd, säger Ronny Nyström.
Kommunen har utsett Per Lenndin till projektledare och den som ska föra frågan framåt.
– Jag är medveten om det men har inte hunnit sätta mig in i ärendet. När jag gjort det ska jag kontakta Vattenfall med förslag på hur vi kan åtgärda problemet, säger Per Lenndin.