Kommunen betalar miljonskadestånd efter stoppat tomtköp

Beslutet att riva upp tomtförsäljningen på Haraholmens industriområde kostade Piteå kommun nästan fyra miljoner kronor. Kommunen ska även hitta en ersättningstomt till Power Building Piteå – vilket snart är klart.

Power Building Piteå har fortfarande kvar material på tomten vid Haraholmen. Tanken är att flytta allt när det blir klart med en ersättningstomt. (Arkivbild)

Power Building Piteå har fortfarande kvar material på tomten vid Haraholmen. Tanken är att flytta allt när det blir klart med en ersättningstomt. (Arkivbild)

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2022-02-01 07:00

Det nystartade företaget Power Building Piteå skulle precis börja bygga sin 2 000 kvadratmeter stora industribyggnad när samhällsbyggnadsnämnden upphävde sitt 16 dagar gamla beslut om markförsäljning i september förra året.

Anledningen var att det framkommit ny information som visade att damm från den lokala betongfabriken kunde störa en tilltänkt stor etablering med koppling till batteribranschen. Power Building Piteå hamnade i en svår situation.

– Vi har hållit på med vår affärsplan i 1,5 år. Vi har beviljats bygglov och fått startbesked, men kommunen drog tillbaka köpet på grund av den här större etableringen, sade delägaren Patrik Johnsson, styrelseordförande i bolaget.

Power Building AB har efter det krävt Piteå kommun på 6,3 miljoner kronor i ersättning. Det handlar om kostnader för markjusteringsarbeten, materialinköp, bygglov, markanvisning, energiberäkning, projektering, konsultkostnader samt kostnader för avetablering. Inledningsvis omfattade kravet även ersättning för byggkostnader och indirekta kostnader som förlorade intäkter.

undefined
Kommunchefen Andreas Lind är nöjd med uppgörelsen med Power Building Piteå. (Arkivbild)

Efter en dialog har parterna i december träffat ett förlikningsavtal som innebär att Piteå kommun betalar 3 788 200 kronor. Alternativet hade varit en civilrättslig tvist i domstol.

– Vi tycker att det var olyckligt att Power Building Piteå AB hamnade i den situation som de hamnade i. Därför är vi väldigt glada att vi har nått den här överenskommelsen och att både bolaget och vi kan börja blicka framåt i stället, säger Andreas Lind, kommunchef i Piteå kommun.

Det har varit tyst om hur det går med den stora etablering med upp till 500 arbetstillfällen. Etableringen var anledningen till att tomtköpet stoppades, men Andreas Lind vill inte säga något.

– Det pågår förhandlingar och det förs diskussioner om hur vi bäst nyttjar denna fantastiska industritomt, men i dagsläget kan vi inte uttala oss något om det.

undefined
Johan Wirtala, chef för planeringsavdelningen på Piteå kommun. (Arkivbild)

I avtalet med Power Building Piteå ingår även att Piteå kommun ska arbeta för att hitta en likvärdig ersättningstomt. Enligt Johan Wirtala, chef på planeringsavdelningen på Piteå kommun, är man nära en lösning.

– Vi har haft några alternativ som de inte har varit intresserad av, men nu har vi hittat en tomt som verkar bli bra för oss båda. Det håller på att handläggas och vi hoppas att det blir klart snart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!