Kommunen backar om vegankost

Den första januari infördes nya riktlinjer kring skolmat och specialkost i Piteå kommun. Nu skulle man ­endast få specialkost om man ­kunde visa upp ett läkarintyg som ­berättigade det. Men redan efter en termin ­slopas delar av de nya ­riktlinjerna.

Ordförande. Marita Björkman-Forsman berättar att vårterminen var en omställningsperiod.

Ordförande. Marita Björkman-Forsman berättar att vårterminen var en omställningsperiod.

Foto: Gunnar Westergren

Piteå2017-06-21 19:37

Hösten 2016 presenterade kommunen sitt beslut om skolmaten. Vid årsskiftet skulle all specialkost tas bort ifrån skolmenyn. Det betyder att om man av någon anledning (etiska, religiösa eller moraliska) inte kan äta skolmaten så finns inte längre någon specialkost som alternativ. Beslutet skapade en stor debatt kring skolmaten och vad som serveras i skolmatsalarna. I stället för att anpassa sig efter allas specifika behov fanns nu tre rätter som alla skulle kunna äta.

Många röster höjdes från olika håll, varav en av dem var Ida Gustavssons, som själv är vegan och förälder.

– Jag tror att väldigt många har varit missnöjda med det här beslutet. Ibland fanns det ju soppa som veganskt alternativ men det är inte alla barn som är jätteförtjusta i att få soppa till lunch, säger Ida Gustavsson.

Ida Gustavssons barn ska till hösten börja förskola och är vegan. Ida har därför under våren gått upp till kamp mot kommunens beslut kring de nya kostriktlinjerna.

– Det jag har gjort är att tjata. Jag har ringt och ringt till massvis av olika människor inom kommunen. Jag ringde till dåvarande kostchefen som inte var villig att försöka ändra på beslutet, jag försökte nå fastighets- och service­nämnden utan att få svar, men till slut kom jag i kontakt med Ida Örestig som jobbar som administrativ dietist och hon lyckades lyfta frågan till nämnden.

Nu har kommunen ändrat på sig. Sex månader efter att de nya riktlinjerna tillträtt backar nu kommunen från sitt beslut angående vegankost. Vid starten av höstterminen kommer den att återvända till skolmatsalen i förskolan och grundskolan.

Varför har ni ändrat på ert beslut?

– Vi insåg att vi inte kunde ge ett alternativ för något som vi tog bort. Det var barn i förskolan och grundskolan som kom till skolan med matlådor för att de inte kunde äta maten i skolmatsalen. Vi kommer därför att backa i våra kostpolistiska riktlinjer, säger Marita Björkman-Forsman, ordförande i fastighets- och servicenämnden.

Vårterminen har varit en omställningsperiod för kommunen där de har testat de nya riktlinjerna.

Resultatet visade att de kunde servera mat till alla elever i kommunen, förutom veganerna.

– Vi tittar mycket vad Livsmedelsverket rekommenderar när vi tar våra beslut. ­Tidigare så har de sagt att vegansk mat inte är lika näringsrik, och därmed så är den inte lämplig för barn i förskola och grundskola. Nu har de dock börjat backa ifrån det.

Kommunen kan inte garantera att veganmaten som serveras i förskola och grundskola är lika näringsrik som ­resten av maten som de serverar. Elever måste nu ta med sig ett intyg från sina föräldrar som godkänner att de ska få vegankost i skolan.

Finns det planer på att ta tillbaka något mer från specialkosten?

– Nej, det gör det inte. Vi har undersökt hur vårterminen har sett ut, och allt annat har gått väldigt bra. Vi har lyckats skapa alternativ åt alla andra som av olika skäl inte kan äta all mat, säger Marita Björkman-Forsman.

Efter att ha fått höra om att kommunen har ändrat sina riktlinjer angående vegankost känner sig Ida Gustavsson väldigt lättad.

– Det är skönt att få höra att de faktiskt lyssnade på våra problem, och att mitt barn kommer få äta vegansk mat i skolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!