Kommunen är viktig för det lokala näringslivet

Andelen av den kommunala verksamheten som upphandlas från företag, föreningar och stiftelser ligger på under fem procent i Piteå. "Oroväckande" enligt Företagarna.

Jan-Eric Sandberg, ordförande för Företagarna i Piteå, tycker att Piteå kommun ska lägga ut betydligt mer på entreprenad. (Arkivbild)

Jan-Eric Sandberg, ordförande för Företagarna i Piteå, tycker att Piteå kommun ska lägga ut betydligt mer på entreprenad. (Arkivbild)

Foto: Christoffer Markström

Piteå2021-03-29 21:30

– Ja, det är inte bra. Det är lägre än länssnittet som ligger på nästan sju procent. Kommunen är en viktig spelare för det lokala näringslivet som är beroende av att få ta del av kommunala entreprenader, säger Jan-Eric Sandberg, ordförande för Företagarna i Piteå.
Enligt Sandberg är Piteås dåliga ranking när det gäller företagsklimatet en fingervisning om att det finns ett missnöje bland företagarna.
– Det vill vi vända på och jag tror att om kommunen la ut mer på entreprenad så skulle det innebära positivare tongångar.

Nyligen har representanter från näringslivet och kommunen tagit fram ett nytt näringslivsprogram som ska gälla fram till 2024.
– Från vår sida finns ingången att fler jobb ska ut på entreprenad och gärna uppdelade så att fler lokala företag har möjlighet att konkurrera med anbud. Men framför allt krävs regeländringar och en snabbare och enklare hantering, säger Jan-Eric Sandberg.

Det är Svenskt Näringsliv som står bakom rapporten över läget i kommunerna under 2019 med statistik från SCB som grund. Rapporten visar på stora skillnader mellan Norrbottens kommuner sett till hur stor del av den kommunala verksamheten som upphandlas från företag, föreningar och stiftelser.
I topp ligger Boden som med en upphandling på 11,49 procent och länssnittet är på 6,92 procent. Lägst siffror har de fyra kommunerna i Pite älvdal.
Piteå: 4,97 procent, Älvsbyn: 4,74 procent, Arvidsjaur: 4,73 procent och Arjeplog: 4,56 procent.

Hans Andersson, regionchef för Svenskt Näringsliv i Norrbotten, har ingen bra förklaring till att just älvdalens fyra kommuner ligger lägst. 
– Det är intressant, men jag vet inte varför det ser ut så. Det kan finnas regionala faktorer som spelar in, men det är svårt att förstå de stora skillnaderna mellan kommunerna i länet.

Hans Andersson anser att en kommun inte måste göra allt själv. Han menar att det finns stora möjligheter att låta företag, föreningar och stiftelser vara med och bidra till kommunens verksamhet.
– När en kommun upphandlar en större andel av sin verksamhet bidrar det till att marknaden och affärsmöjligheterna växer för företagen, vilket stimulerar det lokala näringslivet och skapar arbetstillfällen.
Såväl han som Jan-Eric Sandberg efterlyser ett öppnare näringslivsklimat och att kommunerna, särskilt nu under pandemin, radikalt ökar upphandlingsgraden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!