Politiker och tjänstemän i Piteå kommun deltar i den nationella kampanjen Tänk om för att uppmana föräldrar och andra vuxna att inte köpa ut. På torsdagen samlades de utanför Systembolaget där de delade ut foldrar med kampanjens budskap om att stoppa langningen till tonåringar. Det övergripande målet med den landsomfattande kampanjen är att minska tillgängligheten av alkohol för unga.
Riskhelg
Skolavslutningen bedöms vara en riskhelg när det kommer till tonåringars alkoholdebut. Forskning visar att föräldrar kan påverka sitt barns förhållande till alkohol och därför är det viktigt att aktivt avstå från att köpa ut.
– Det kan vara svårt för föräldrar att stå emot, särskilt för de med ungdomar som tar studenten och får gå på krogen men inte på Systembolaget, men det är viktigt att komma ihåg att det inte är okej, säger Agnetha Eriksson, ordförande socialnämnden.
– Skillnaden är att på krogen kräver vi att krögaren ska vara utbildad och där ställs det höga krav på alkoholserveringen. Därför är det viktigt att synliggöra den här frågan, fortsätter hon.
Fler väntar
Piteå kommuns undersökning Personligt, som görs på elever i årskurs 7, 9 och skolår 2 på gymnasiet, visar att allt fler ungdomar uppger att de aldrig har druckit alkohol. 2014 var det 56 procent som svarade att de aldrig druckit alkohol medan motsvarande siffra låg på 41 procent 2008.
– Det är viktigt att man börjar att prata om frågan. När vi delar ut foldrar så kanske det gör att folk börjar diskutera frågan på arbetsplatsen eller hemma vid matbordet och det kan bidra till att någon tänker till en extra gång, säger Åsa Wikman, avdelningschef samhällsplanering.
Jakob Winblad, från Norrfjärden, fick en folder när han gick in på Systembolaget. Han tycker att det är viktigt att frågan lyfts.
– Jag tycker att det är suveränt att de står här och uppmärksammar frågan, det är förbjudet att langa. Jag tror att det kan motverka att folk köper ut, säger han.
I samband med riskhelgen har socialtjänsten två tjänstemän i beredskap.