Hanteringen och mottagandet av invasiva växter vid Bredviksbergets avfallsstation ska göras om. Pireva kommer under hösten att ta kontakt med tillsynsmyndigheten på Piteå kommun samt Naturvårdsverket för att ta fram en relevant handlingsplan för hur saneringsarbetet ska fungera under nästa sommar.
Hur ser det ut just nu?
– Vi har köpt en helt ny container som är försluten. Den kommer vi att ställa ut under kommande vecka på rampen för ett förbättrat omhändertagande av invasiva växter, meddelar vd Johan Bäcklin och betonar att olika arter kräver olika typer av sanering.
– Vi har exempelvis under sommaren jobbat aktivt med att rensa bort jättebalsamin som dök upp denna sommar och kommer fortsätta arbetet med att hålla dem borta. För att motverka ytterligare spridning vill vi nu uppmana våra besökare att paketera invasiva arter enligt sorteringsguiden på vår hemsida och att undvika att lämna det vid ordinarie trädgårdsavfall. Vi kommer informera kunder via hemsida och sociala medier om korrekt hantering av invasiva arter."
Hur jobbar Pireva för att hindra spridning?
– Vi uppmanar alltid våra kunder att redan hemma paketera växterna i dubbla sopsäckar och hälla vatten i säcken, vilket snabbar på förmultning och minskar risk för att fröer sprider sig. Väl inne på Bredviksbergets avfallsanläggning ska kunden slänga säcken med växterna i smått brännbart. Detta avfall lastas sedan i förslutna containrar och transporteras direkt till förbränning, säger Johan Bäcklin.
Kommunekologen Dan Evander jobbar tillsammans med kollegan Peder Ljungqvist för att motverka invasiva arter. Evanders fokusområde är invasiva arter i vattnet och tar växten vattenpest som ett exempel.
– Den vanliga sorten finns i så stor omfattning att man nog anser loppet vara kört för att få bort den. Den smalbladiga varianten finns med på EU:s lista. Den breder ut sig men det finns inga inventeringar gjorda i kommunen så hur mycket det finns vid hamnar och liknande är oklart.
Dan Evander tycker det är synd att man på Bredviksberget inte fått iordning hanteringen av invasiva växter.
– I Skellefteå har man kommit längre. Där finns en tågordning inom kommunen på hur arbetet ska ske, här känns det som att vi famlar. Det känns inte lönt att andra förvaltningar gör något innan hanteringen på Bredviksberget är igång ordentligt.