Gratis frukt – enbart för vissa anställda

Flera chefer ser ett stort värde i att anställda får gratis frukt på arbetstid. Under 2021 lade Piteå kommun drygt 66 000 kronor på fruktabonnemang, men socialtjänstens personal fick inte del av något. "Fruktfrågan har inte varit aktuell här", säger socialchef Eva Börjesson Öman.

Förra året köpte Piteå kommun fruktkorgar av företaget Fruktproffset för 66 701 kronor.

Förra året köpte Piteå kommun fruktkorgar av företaget Fruktproffset för 66 701 kronor.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Piteå2022-09-05 20:00

Vilka gratisförmåner som de anställda på Piteå kommun får har skiljt sig åt mellan de olika förvaltningarna. Orättvisan fick stor uppmärksamhet för några år sedan när PT kunde berätta att socialtjänsten fick köpa eget kaffe, medan det flödade gratis i andra delar av kommunen. Avslöjandet ledde till att personalen på bland annat äldreboenden och hemtjänst inte behövde betala för en kopp.

En ny kartläggning som Piteå-Tidningen genomfört visar att förmånerna fortfarande ser olika ut.

– Vi är olika förvaltningar men däremot jobbar vi internt hela tiden med att försöka hitta en enighet om förmåner och jag tycker att det ska vara lika för alla anställda, säger Andreas Lind, kommunchef i Piteå kommun.

undefined
Enligt kommunchefen Andreas Lind bestämmer de olika förvaltningarna själva. "Men däremot jobbar vi internt hela tiden med att ena oss vad gäller förmåner och jag tror att det har skett en rejäl förbättring de senaste åren."

Kommunledningsförvaltningen och Utbildningsförvaltningen köper bland annat in fruktkorgar till sina tjänstemän, medan något liknande inte existerar på exempelvis socialtjänsten. Totalt under 2021 lade Piteå kommun 66 701 kronor på fruktabonnemang.

– Den fråga som har varit stor hos oss är kaffefrågan och vi känner oss jättenöjda att vi nu har samma möjligheter som andra förvaltningar att erbjuda fritt kaffe och te till våra anställda. Fruktabonnemang har inte varit någon stor fråga, men det kan hända att den kommer upp till diskussion nu också, säger Eva Börjesson Öman, socialchef i Piteå kommun.

undefined
"Det kan hända att fruktfrågan kommer upp till diskussion hos oss", säger Eva Börjesson Öman, socialchef i Piteå kommun. (Arkivbild)

Enligt personalchefen Chatrine Granberg är det fem av sex avdelningar på kommunledningsförvaltningen som köper in fruktkorgar. Två avdelningar använder sig av företaget Fruktproffset i Luleå och tre avdelningar tar hjälp av kommunens extratjänster som köper in frukt och levererar till respektive avdelning. En avdelning har ingen fruktkorg. 

– Frukten kostar cirka 15 kronor per medarbetare och vecka. Så per avdelning någonstans mellan 150 och 400 kronor per vecka beroende på avdelningens storlek, säger hon.

undefined
Skolchef Malin Westling säger att gratis frukt är ett sätt att se till att vara en god arbetsgivare.

Utbildningsförvaltningen lägger 17 500 kronor på frukt till sina 25 anställda på förvaltningskontoret. 

– Vi ser det som ett sätt att vara en god arbetsgivare, att de ska må bra och få lite energi när de jobbar. Kaffet och frukten köper vi in till de anställda här på förvaltningskansliet. Ute i verksamheterna är det upp till respektive rektor och hur de gör vet jag faktiskt inte, säger Malin Westling, förvaltningschef på Utbildningsförvaltningen.

Ser du några problem med att vissa kommunanställda får frukt och andra inte?

– Det kan jag inte uttala mig om. Jag är glad att de anställda på Utbildningsförvaltningen kan få det. Jag tror att man uppskattar den lilla gesten från arbetsgivaren.

undefined
Gatuchef Micael Kemi vill erbjuda sin personal frukt. "Det är kopplat till det fysiska arbetet när man är ute på fältet."

På Samhällsbyggnad är det också skillnader inom förvaltningen. Där är det bara gatuavdelningen som får äta gratis frukt. 

– Min personal är ofta ute på fältet och jag har gjort bedömningen att det är bra att få en frukt mellan varven när man har ett tungt fysiskt arbete, säger Micael Kemi, avdelningchef för gatuavdelningen.

Enligt Micael Kemi betalar han cirka 19 000 kronor per år till Fruktproffset. Då byter de ut fruktkorgen en gång per vecka.

– Med 30 anställda ligger kostnaden på ungefär 600–700 kronor per år.

Ser du något problem med att vissa kommunanställda får frukt och andra inte?

– Det ska vara så jämlikt som möjligt. Det tycker jag givetvis. Men det är en individuell prövning från avdelningschef och då får man väl ta det centralt sen och se om man tycker det är lämpligt att vissa får en fruktkorg, säger Micael Kemi.

undefined
Jan Johansson, samhällsbyggnadschef, säger att fruktkorgen på Stadsporten plockades bort då svinnet var för stort. (Arkivbild)

Enligt Jan Johansson, förvaltningschef på Samhällsbyggnad, hade personalen på Stadsporten fruktkorgar tidigare, men det togs bort.

– Man har tagit ett gemensamt beslut hos personalen att man tyckte att det kostade för mycket i förhållande till det mervärde det ger. Rent krasst blev det för mycket svinn. För egen del kan jag tycka att det känns bra att erbjuda en frukt, men då måste folk vilja ha det. Vi kan inte kasta hälften, säger han.

På fastighets- och serviceförvaltningen får medarbetare som arbetar i kök ta del av överbliven frukt som köpts in till kärnverksamheten.

– Vi köper inte in några fruktkorgar och det är ett aktivt beslut vi har tagit. Vi har i stället valt att satsa på andra personalfrämjande åtgärder och hälsostärkande aktiviteter, säger förvaltningschef Jan Ställ.

undefined
"Att erbjuda frukt är att sätt att ta hand om personalen. Det är hälsofrämjande", säger Annika Nordstrand, förvaltningschef, Kultur, park och fritid.

Kultur, park och fritid har ingen prenumeration på fruktkorgar. Däremot säger förvaltningschef Annika Nordstrand att det förekommer att personalen bjuds på enklare förtäring som frukt och fika med olika regelbundenhet.

– I parken där bjuder man på frukt mer frekvent, medan det i andra delar av förvaltningen är det inte på samma sätt men det förekommer ibland och det ser lite olika ut. 

Hur ser du på att bjuda anställda på frukt?

– Har man möjlighet att bjuda på frukt är det väldigt bra för personalens hälsa och välbefinnande. Sedan kan det vara så att det ser olika ut i olika delar av kommunen, men jag kan bara prata för min förvaltning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!