Socialnämndens ordförande Agnetha Eriksson var strålande glad över avtalet. Hon konstaterar att det tog åtta år att nå fram till denna, som båda parter tror, perfekta lösning. Eriksson hade nämligen sitt första möte med kvinnojouren i januari 2003, ett möte som förstås följts av många fler, men;
- Nästan varje gång har kvinnojourens representanter framfört hur jobbigt det är med personal- och arbetsgivaransvar, och nu har vi löst det. Nu slipper de det.
Vill hjälpa
- De kvinnor som ideellt engagerar sig i kvinnojouren vill ju hjälpa utsatta kvinnor och inte sitta i styrelser eller vara arbetsgivare, säger kvinnojourens ordförande Maiken Öhman och konstaterar i samma veva:
- Och vi har nog inte varit någon bra arbetsgivare heller. Det här känns jätteskönt!
Maiken Öhman poängterar tryggheten med det här arrangemanget, både ekonomiskt och praktiskt. Historiskt har det ju varit så att jouren i december många gånger inte vetat om man har pengar att alls bedriva någon verksamhet kommande år.
- Nu kan vi tryggt sätta fokus på rätt saker, att ägna oss åt det utåtriktade, opinionsbildande arbetet bland annat.
Först i landet
Piteå är först i landet med den här lösningen. Det historiska avtalet löper i tre år (och förlängs med automatik). Under den tiden kommer kvinnojouren att ha både den kommunanställda socionomen, plus en halvtidsanställd som jouren betalar själv.
- Behovet finns och vi har både sparat och fått anställningsstöd så vi klarar att betala lön för en halvtid, säger Öhman.
Samarbete
På kvällstid bemannas telefonerna av ideellt arbetande personer, och efter klockan nio finns en person i bakjour på samma sätt som socialnämnden numera har organiserat sitt arbete.
Piteå-uppropet, det manliga nätverket mot mäns våld mot kvinnor, har under några års tid samlat in pengar till kvinnojouren och Piteå kommun har åtagit sig att bidra med lika mycket. De upphör vid årsskiftet och i stället tar kommunen alltså över ansvaret för en anställd.
I avtalet regleras också kvinnojourens åtaganden, bland annat hur det skyddade boendet ska organiseras och under vilka tider telefonjouren ska vara bemannad.
Samtidigt fortsätter samarbetet mellan polis, socialtjänst, kvinnojour, akut- och primärvård i Samverkan för kvinnofrid i Piteå.