Kommunalt slarv gav vattenläckan

Kommunens vattenledningsnät är gammalt och slitet. Ständiga små läckage varvas med större - senast vid Sundsgatan förra veckan. Pireva ansvarar för ledningsunderhållet, men kommunens slarv kan ha orsakat vattenläckan.

Vattenläckan förra veckan dränkte flera gator i centrala Piteå. (Arkivbild)

Vattenläckan förra veckan dränkte flera gator i centrala Piteå. (Arkivbild)

Foto: Jessica Larsson

PITEÅ2009-01-05 06:00
Drift och underhåll av vatten- och avloppsnät får inte subventioneras med skattemedel. De ska bära sin egna kostnader och behövs stora renoveringar så får brukarna betala genom höjda taxor.
- Vårt förslag på 23 miljoner i stöd för 2009 avslogs av kommunfullmäktige och sänktes till 17,3 för att ligga inom ramen för taxorna. Vi har fått i uppgift att prioritera och använda pengarna rätt, berättar Rolf Fahlman, vd på Pireva som ansvarar för vattenförsörjningen sedan ett år tillbaka.
Slarvades
Före Pirevas tid var det Piteå kommun som svarade för driften och socialdemokraten Christer Lindström, ordförande i Teknik- och servicenämnden, erkänner att det slarvades med underhållet.
- Vi låg efter och bytte färre ledningar än vad som egentligen behövdes. Det är svårt att få fram pengar till sådant som inte syns och Pireva fick ta över för att få upp standarden, säger han.
Förra veckans läckage, där 200 kubikmeter vatten i timmen rann ut, borde därför inte ha kommit som någon överraskning.
Varför byttes inte ledningarna ut när Sundsgatan ändå gjordes om?
- Visst kan det tyckas onödigt att gräva upp en nygjord gata. Det är ofta en fråga om pengar och man måste göra en bedömning om ledningarnas skick, säger Lindström.
"Visst svinn"
Läckaget, som var ett av två större i Piteå förra året, orsakades mest troligt av sättningar i marken.
Mindre vattenläckor är det dock gott om i länet. Enligt en några år gammal undersökning rinner 15-20 miljoner liter rent vatten ut i marken varje dag på grund av dåliga ledningar.
- Ett visst svinn får man räkna med, men i Piteå är det litet. Det finns jämförelser mellan kommunerna som visar det, säger Rolf Fahlman.
FAKTA Pireva
Den 1 januari 2008 gick Piteå kommuns vatten och avloppsverksamhet samman med renhållningen och bildade bolaget Piteå renhållning och vatten AB (Pireva). Pireva svarar för vattenförsörjning, insamling och återvinning av avfall, samt rening av avloppsvatten i Piteå.
Många stora anläggningar som Bredviksbergets avfallsanläggning, Sandholmens avloppsreningsverk och Degerängets vattenverk ingår i bolaget. I verksamheten inryms även det 65 mil långa vattenledningsnätet och 48 mil långa avloppsledningsnätet som finns i kommunen.Källa: Pireva.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om