Enligt centrala avtalet mellan kommunal och SKR, som gäller till och med den 31 mars nästa år, ska årets löner öka enligt det så kallade märket inom industrin. Första avtalsåret inom ramen för detta märke blir vägledande, vilket betyder att lönerna ska öka med i genomsnitt 4,1 procent.
Från och med den 1 april kommer lönerna att öka med i genomsnitt 1 125 kronor. Lönerna ska nu förhandlas lokalt och fördelas individuellt. I år finns inget garantibelopp
Sektionsordförande Daniel Sandberg är förhoppningsfull inför den lokala förhandlingen men han tycker att det är svårt att säga någonting i förväg.
– Höjningen i procent ser ju inte dum ut på pappret om man ser historiskt. Men som världsläget är nu så hade vi gärna sett en högre procentuell höjning. Det är fortfarande minus i börsen för många. Men det är en svår balansgång, anser han.
Centrala lägstalöner höjs med 1 350 kronor från och med 1 januari 2024 samtidigt som låglönesatsningen skjuts på framtiden för kommun- och regionanställda.
–Det är jättebra att man höjer lägstalönerna men samtidigt så skapar det en mindre klyfta. De som har jobbat i branschen i fem år och så kommer det in nyanställda på deras lön. Man måste höja i hela ledet, säger han och fortsätter:
– Höjt ob-tillägg inom vårdyrkena hjälper inte. Man ska inte behöva jobba obekväm arbetstid för att ha råd att köpa mat. Det är inte där man ska dra in pengarna. Man har för låga löner rent generellt.
I dag konkurrerar handeln om arbetskraften med vårdyrkena.
– Om valet står mellan att jobba inom hemtjänsten, äldreomsorgen eller handeln så jobbar man inom handeln mer ob-tid. Man måste höja statusen för yrken inom vården på något sätt, både löne och -arbetsmiljömässigt för att locka folk. Har man en högre lön så kommer folk att söka sig till vårdyrkena på ett annat sätt, tror han
Daniel Sandberg valdes till ny ordförande vid Kommunal Piteås årsmöte i slutet av januari i år. Han tycker att det är svårt att sia om hur lång tid lokala förhandlingen kommer att ta.
– Vi kanske vet mer i mitten av maj vart det bär hän. Blir processen snabb så ska det inte ta så lång tid innan lönerna kan betalas ut, säger Daniel Sandberg.