Kommunalrådet vill fortsätta att mäta talartiden

Kata Nilsson (S), kommunalråd i Piteå, vill fortsätta att mäta män och kvinnors talartid i kommunfullmäktige. "Det handlar om hur makten fördelas", säger hon.

Kata Nilsson (S), kommunalråd i Piteå vill fortsätta att mäta talartiden för män och kvinnor i kommunfullmäktige. "Om man ser hur det ser ut så kan man också göra något åt det", säger hon.

Kata Nilsson (S), kommunalråd i Piteå vill fortsätta att mäta talartiden för män och kvinnor i kommunfullmäktige. "Om man ser hur det ser ut så kan man också göra något åt det", säger hon.

Foto: Maria Johansson

Piteå2023-01-07 14:00

Piteås kommunfullmäktige har fina siffror när det gäller jämställdhet med 47 procent kvinnor och 53 procent män. Av de 22 ledamöterna från Socialdemokraterna är 11 kvinnor och 11 män.

– Som kommunalråd tänker att det finns en stor stolthet i det, jag är också en representant för ett parti som tar ansvar, säger Kata Nilsson.

Även under förra mandatperioden var könsfördelningen i kommunfullmäktige jämn. Men när Maria Holmquist (V), dåvarande vice ordförande i fullmäktige, mätte talartiden för män och kvinnor visade det sig trots detta att männen stod för 61 procent av inläggen och kvinnorna för 39 procent. 

– Statistik är mer än bara siffror, det handlar också om hur makten fördelas. Det är viktigt att ha en röst, säger Kata Nilsson.

undefined
"Statistik är mer än bara siffror, det handlar också om hur makten fördelas. Det är viktigt att ha en röst", säger Kata Nilsson.

Hennes förhoppning är att mätningarna ska fortsätta.

– Syftet med det är att hålla koll, det är bra! Det finns inget egenvärde i det, men om man ser hur det ser ut så kan man också göra något åt det, det får vi alla ta ansvar för.

Claes Danell (S), gruppledare ser också enbart positivt på att fortsätta mätningarna och uppger att det är något man ser över, men ännu inte fattat något beslut kring.

– Det är bra att kunna se hur det faktiskt blir, att det inte blir en skev fördelning. Jag tänker att man skulle kunna göra årliga sammanställningar, säger han.

Den senaste mätningen fick manliga oppositionspolitiker att gå i taket och man kände sig övervakad och kränkt.

– Det kan jag inte förstå alls, hur kan man inte vara positiv till att en sådan här mätning görs? Då har man inte förstått vad jämställdhet handlar om, säger Claes Danell.

undefined
"Det är bra att kunna se hur det faktiskt blir, att det inte blir en skev fördelning", säger Claes Danell (S), gruppledare om att mäta talartiden för män och kvinnor.

Ett annat faktum är att sju av nio gruppledare i fullmäktige i Piteå är män, Kata Nilsson jämför det med en arbetsplats där könsfördelningen visserligen är jämn, men bland cheferna dominerar männen.

– Vi är bra på att välja jämställt om det är flera personer som ska väljas. Men ska vi utse en person för ett viktigt uppdrag så gör normer och strukturer att vi ofta väljer en man, det är ett problem.

Hon anser att vi kommit en bra bit på vägen, men mycket arbete återstår.

– Det handlar om de normer och strukturer som vi växte upp med redan från förskolan, det ligger inte på individnivå, säger Nilsson som menar att det är viktigaste är att hela samhället är representerat när viktiga beslut ska fattas. 

– Här är könsfördelningen det enklaste att mäta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!