Den här artikeln publicerades första gången 5 augusti 2023.
Efter en hektisk Almedalsvecka på Gotland tog Piteås kommunalråd Kata Nilsson semester. Efter att ha sett favoritartisten Lil Nas X uppträda på Lollapalooza blev det kompishäng i Malmö, tatuering i Köpenhamn, bröllop i Gränna och sedan vila hos mamma i Östersund. Nu är hon tillbaka i Piteå.
– Det har varit skönt. Med det här jobbet är man ju egentligen aldrig riktigt ledig, men jag och min kommunalrådskollega Patric tar semester i omgångar så att det alltid ska finnas någon på plats i Piteå, säger hon.
I dag är hon känd som en stark röst bland unga socialdemokrater och som den senaste i raden av Piteås kommunalråd. För många gjorde hon sig däremot först känd som poet. När hon som 22-åring slog igenom med videoläsningen av sin dikt "Inte alla män", en dräpande kommentar om de många män som ville relativisera kvinnors berättelser om våld och utsatthet, blev det hetsigt.
– Det var spejsat. Zara Larsson delade dikten på sin twitter. Det var sjukt. Min önskan var aldrig att "brejka som artist" utan jag ville bara komma ut med ett budskap. "Inte alla män"-dikten handlar om att man när man påtalar skadliga strukturer ofta får höra att "det inte är alla män" som är dumma. Det är en ständig relativisering av problemen och en typisk erfarenhet som feminist, säger hon.
Genomslaget kom med dock med en mörk baksida. Liksom många andra kvinnor som stått upp för den kvinnliga erfarenheten blev Kata Nilsson utsatt för våldsamt hat, där många ville att hon till och med skulle mördas för sin dikt.
– Jag möttes av jättemycket hat och fick DM:s där folk skrev att jag borde dö och bli våldtagen. Jag blev ganska hårdhudad redan då och jag lärde mig hantera att folk är otrevlig mot en, trots att man inte förtjänar det.
Sedan de tidiga tonåren har Kata Nilsson balanserat mellan sitt engagemang för kultur och politik. På gymnasiet gick hon estet bild och sedan Östersunds konstskola. På Kulturskolan läste hon kreativt skrivande och teater. Samtidigt var hon med i Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU. Arbetet som konstrecensent på Östersundspostens kultursidor ledde henne in på mediebanan. Sedan tog politiken över, och det var också politiken som ledde henne till Piteå och Piteå-Tidningen.
– Jag ville skriva mer om politik och sökte till Aftonbladets ledarskribentutbildning. Jag älskade det. Jag tänkte att om något sådant här jobb är ledigt så ska jag söka det, oavsett var i Sverige det är. Just då sökte Piteå-Tidningen en politisk chefredaktör, så jag sökte, säger hon.
Kata Nilsson älskar populärkultur, mode och färg. Hennes knallgula kök kantas av blommor, böcker och konst. Samtidigt älskar hon facklig organisation, arbetsmarknadspolitik och tunga fabriksindustrier. Som frispråkig socialdemokratisk ledarskribent blev hon snabbt en politisk medieprofil i Piteå. Kata Nilsson säger att det gett Piteåborna en chans att lära känna henne som politiker.
– Just eftersom att jag varit ledarskribent i PT tror jag att Piteåborna fått en ovanlig chans att lära känna sin kommunalrådskandidat. Det visar också att Piteå är en progressiv kommun som kan välja en 30-årig tjej och feminist med rosa klänning till kommunalråd.
Även som ledarskribent fick hon ta emot strida strömmar av hat och hot i mejl och via telefon. Trots att arbetet som kommunalråd inte är lika hårt i tonen medger Kata Nilsson att hon påverkats negativt av hatiska kommentarer och telefonsamtal.
– Jag har trauman av att ha svarat när okända nummer ringer. Det ligger mig kanske lite i fatet nu. Jag förstår att många vill komma i kontakt med sitt kommunalråd, men jag tycker det är väldigt jobbigt ibland. Det är svårt att förmå sig att svara när man vet att det kanske är en okänd människa som kommer att skrika på mig och hota mig, säger hon.
Utan att känna en enda människa i stan flyttade Kata Nilsson till Piteå som 25-åring. Den gamla myten om att det är svårt att som ny komma in i Piteå ger hon däremot inte mycket för.
– Så var det inte alls för mig. Jag tycker det är viktigt att vi låter sådana gamla sanningar dö. De motarbetar oss. Vi behöver bli fler som bor här.
Trots att Kata Nilsson inte har några kopplingar till Piteå råder det ingen tvekan om att hon älskar sin nya hemstad. Engagemanget i samtalet med PT:s reporter är lika stort oavsett om det handlar om arbetsmarknadspolitik, mode, välfärd eller kultur. Ledande i diskussionen är framtiden, kanske symptomatiskt för en person som blev kommunalråd i en stad där hon själv saknar historia.
– Jag har aldrig drömt om att bli kommunalråd. Jag tackade ja till det här uppdraget för att jag älskar den här stan. För att jag vill ta ansvar för framtiden och göra Piteå bättre, säger hon.