Först kom coronapandemin, sedan Rysslands invasion av Ukraina. Addera extremväder, ökad spänning mellan Väst och Kina samt osäkerhet kring USA:s politiska riktning. Sammantaget gör dessa faktorer att politiker, forskare och experter ser ett allt sämre säkerhetsläge i både Europa och världen i stort. Piteås kommunalråd Patric Lundström (S) säger att samma säkerhetsläge får påverkan på Piteå kommun.
– Kris- och beredskapsförberedelser har fått en annan innebörd på ett sätt det inte haft tidigare. Vi på Piteå kommun har stärkt upp policyn för vårt säkerhetsarbete och jobbar på ett mer aktivt sätt med dessa frågor, säger han.
Främst framhåller han Rysslands invasion av grannlandet Ukraina som en ögonöppnare. Förutom tydliga konsekvenser såsom ett svenskt medlemskap i Nato ser Patric Lundström också ett nytt kommunalt fokus på förberedelser kopplade till beredskap inför krig, ett scenario som var i det närmaste uträknat före
– Alla jobbar betydligt mer med dessa frågor än vad vi gjorde för säg tre år sedan. När det blir krig i Europa, då smyger det nära inpå. Historiskt har vi alltid övat och sagt att ”ryssen kommer”. Nu är vi där igen, säger han.
I veckan infaller den årliga beredskapsveckan där man vill uppmärksamma vikten av förberedelse inför samhällshotande kriser, katastrofer och krig. Patric Lundström pekar på att trots att kriget kommit närmare har man i Piteå sett betydligt mer vardagsnära kriser de senaste åren.
– Vi kan ju titta på Älvsbyn där man tappades strömmen under förra vinterns kallaste vecka. Det kylde ut hus och det blev problem. Det är inte bara krig som kan leda till en kris.
Patric Lundström betonar att oaktat kommunens förberedelser så är det till syvende och sist krisberedskapen i hushållen som är avgörande för varje persons möjlighet att klara en krissituation.
– Varje invånare har en egen försörjningsplikt och ska vara förberedda. Det tycker jag är viktigt att trycka på. Man ska ha en beredskapslåda hemma och klara sig utan hjälp från samhället i upp till en vecka i händelse av kris. Det är ganska lång tid. Vi måste alla bli lite preppers.
Kommunens säkerhetssamordnare Linda Bergmark och informationssäkerhetsstrategen Petter Nordqvist säger att kommunen jobbar aktivt med säkerhetsarbetet men att för stunden inte ser några specifika hot mot Piteå.
– För kommunens del är det generella säkerhetsläget gott. Vi har inga hot för närvarande, säger Petter Nordqvist.
Linda Bergmark säger att kommunen enligt lag är skyldig att göra kontinuerliga risk- och säkerhetsanalyser.
– Vi har en plan för hur vi ska hantera extraordinära händelser och i början av varje mandatperiod ska vi ta fram en risk- och sårbarhetsanalys. Det handlar om att kontinuerligt se över sina risker, säger hon.
Finns det några särskilda risker för just Piteå?
– Jag känner spontant inte till några unika risker för Piteå. Det finns däremot mer generella risker, exempelvis elbortfall och större bränder. Även avgrävda rör kan ställa till problem när många tappar tillgång till rinnande vatten, säger Petter Nordqvist.
Vad bör man som Piteåbo tänka på?
– Hemberedskap är bra att ha. Man bör ha beredskap för en vecka vad gäller mat, vatten, ficklampor, batterier och eventuellt en vevradio. Det finns bra listor på MSB:s hemsida för vad man bör tänka på och vad man bör ha hemma, säger Linda Bergmark.