För att kapa kostnader och säkra förutsättningarna för framtida miljardinvesteringar vill SCA Munksund och Smurfit Westrock muddra den gamla farleden i Piteälven och förbereda den för att kunna ta emot större transportfartyg. Farleden ägs i dag av Piteå Kommun som i sin tur överlåtit förvaltningsansvaret till Piteå Hamn. Kommunalrådet Patric Lundström (S) säger att det i dagsläget inte finns några planer på att muddra älven.
– På 70-talet kom man överens med näringslivet om att man skulle sluta använda farleden och istället bygga en djuphamn ute på Haraholmen. Därmed lades farleden i träda. Förutsättningarna som finns i dag bygger på gamla beslut där både näringslivet och Piteå kommun var överens, säger han.
Den 10 oktober hölls ett möte på SCA:s sågverk i Munksund där Patric Lundström träffade representanter från bland annat SCA, Smurfit Westrock, Sveaskog, Trafikverket, Sjöfartsverket, Piteå hamn och Länsstyrelsen. Industriaktörerna förde då fram önskemålet om att se en större muddring i älven, vilken om den blir av skulle medföra en möjlig renässans för Piteälven som industriell farled.
– SCA säger att farleden inte är vad den brukade vara och vill gärna se en muddring. Smurfit Westrock å sin sida vill ta in massaved till sin gamla kaj. Det är stora industrier och jag förstår att de ser möjligheter att spara pengar. Just nu är råvaran väldigt dyr och de vänder på alla stenar, säger Patric Lundström.
Än så länge finns inga färdiga kalkyler på vad en muddring skulle kosta men Patric Lundström räknar med att stora investeringar skulle krävas för att få jobbet gjort.
– Jag tror inte det räcker med 100 miljoner för att göra en muddring. Jag tror också man måste göra större ingrepp i bron. Just nu siktar också Trafikverket på en till bro över Pitsundet, så det är också något att ta i beaktande.
Skulle det vara försvarbart att gå in med skattepengar för detta?
– Vi tar i dag en farledsavgift när den används. Vår ambition är att farleden ska klara sina egna kostnader. Skulle vi gå in och investera så skulle det innebära att vi justerar farledsavgifterna. Det är däremot inte ett beslut för Piteå kommun, utan det är ett beslut som Pite hamn i så fall måste fatta.
Istället för att bekosta en muddring med kommunala skattepengar ser Patric Lundström en tänkbar lösning där industrierna själva övertar ansvaret för farleden och därmed själva finansierar en eventuell muddring.
– Jag lyfte frågan om huruvida näringen är intresserade av att ta över farleden och sköta underhållet själva. Kommunen har ingen hamn på insidan längre, så vi har inget större intresse för farleden. Däremot förstår jag att farleden är viktig för industrierna.
Hur skulle ett sådant övertagande i så fall se ut? Skulle de behöva köpa loss den?
– Det har jag ingen aning om. Jag har aldrig sålt en farled i hela mitt liv så jag vet inte hur ett sådant förfarande går till.
Piteå hamn har i dag har uppdraget att förvalta farleden i Pitsundet fram till SCA:s kaj i Munksund. Bolagets vd Ulrika Nilsson deltog i mötet som hölls i oktober tillsammans med bland annat kommunen och företrädare för Piteås skogsindustrier, men säger att man i dag inte har någon aktiv del i arbetet för en muddring.
– Vi märker att diskussionen pågår men vi har ingen roll i den. Vad jag förstår ska industrin nu utreda det här lite djupare, och så får vi avvakta en eventuell dialog med kommunen. Vi för ingen aktiv dialog kring att etablera en farled hela vägen upp till centrala Piteå.
Vad tycker ni på Piteå hamn, skulle en muddring vara en bra idé?
– Det vill jag inte uttala mig om. Vårt huvuduppdrag är att förvalta och utveckla infrastrukturen kopplade till Haraholmen.