Kommunalrådet: "Kan inte prata om individärenden"

Flera oppositionspartier bryter nu tystnaden och vill ta strid för dövblinda Evelina Lindberg. Kommunalrådet Patric Lundström (S) säger att han inte kan göra politik av individärenden. "Det här ligger inte på mitt bord", säger han.

Patric Lundström, kommunalråd i Piteå. (Arkivbild)

Patric Lundström, kommunalråd i Piteå. (Arkivbild)

Foto: Emil Larsson

Piteå2024-04-14 20:30

Moderaterna (M), Kristdemokraterna (KD), Sjukvårdspartiet (SVP), Skol- och landsbygdspartiet (SLP) samt Sverigedemokraterna (SD) går samman och säger nu att man vill försöka göra något för att hjälpa dövblinda Evelina Lindberg som fått sitt personliga stöd indraget av Piteå kommun. Piteås kommunalråd Patric Lundström (S) säger att detta kommer som en nyhet för honom och att ingen i oppositionen ännu tagit upp frågan för diskussion.

– Detta är inget de lyft med mig ännu så detta är nyheter för mig, säger han.

På frågan vad han kan tänkas göra om ämnets lyfts för diskussion så säger Patric Lundström att hans möjligheter att diskutera frågan begränsas av sekretess.

– Jag kan inte och ska inte resonera om individärenden. För det första har jag inte insyn i ärenden som rör socialförvaltningen, och det ska jag heller inte ha. Oppositionen har heller inte tagit kontakt med oss, så jag kan inte föregå en sådan diskussion, säger han.

Flera oppositionspartier säger nu att man vill lyfta detta ämne i kommunstyrelsen. Har man tidigare resonerat om individärenden i kommunstyrelsen?

– Inte som jag känner till och inte under min tid. Det finns en lag som säger att man inte får lyfta individärenden i fullmäktige. I kommunstyrelsen vet jag däremot inte om det diskuterats vid tidigare tillfällen, men det har inte gjorts under tiden jag suttit där.

Evelinas situation har vållat viss uppståndelse och flera politiker jag pratat med har fått ta emot många reaktioner i ärendet. Gäller det även för dig?

– Nej, jag personligen har inte fått så många påringningar om detta. Jag tror de flesta förstår att detta ligger på socialförvaltningen. Det ligger inte på mitt bord, det ligger inte på Katas (Nilssons, reds.anm) och det ligger inte på fullmäktiges bord. Fullmäktige har ju delegerat uppgiften att sköta socialförvaltningen till en nämnd, och då är det nämnden som fattar beslut.

Finns det något ni kan göra i ett sådant här ärende?

– Som KS kan man inte göra någonting. Beslutet ligger inte där och därför kan inte jag fatta ett beslut i ärendet.

Vad kan oppositionen göra?

– Det måste du fråga dem.

Vad gör ett sådant här ärende med bilden av Piteå?

– Det måste någon annan bedöma. Jag är inte kommunikatör och är inte den som vet hur PR fungerar. Den frågan måste du ställa till någon annan.

Får det politiska följdverkningar?

– Alla beslut som fattas i en kommun kommer att påverka ett val, mer eller mindre. Det gäller alla politiska frågor.

Hur ska man hantera saken när ett enskilt ärende blir partipolitik?

– Jag kan inte kommentera individärenden så för mig kan det inte bli politik. Jag är inte insatt i ärendet och ska inte heller vara det. Jag kan inte göra politik av det.

Men ni har nämndemän som beslutar om detta. De är ju politiker. Alla dessa frågor är ju politiska.

– I socialnämnden sitter det ju politiker, men det är svårt att stå i en valstuga och prata individärenden. Det får man inte göra. Det är tystnadsplikt.

Vad händer om folk frågar er om detta? Måste ni ducka då?

– Svaret måste bli att det kan vi inte prata om. Jag har inte insyn i individärenden och ska inte ha det. Jag kan inte kommentera något om det. Det får jag inte göra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!