Tvärtemot Håkan Johansson anser Helena Stenberg (S) att Piteå ska fortsätta sitt samarbete med Zambia.
– Det är ett demokratiprojekt som handlar om att kvinnor ska bli delaktig i samhälle och näringsliv. Vi har sett goda resultat och vill gå vidare med det för att hjälpa dem att utvecklas ytterligare, säger Helena Stenberg som även ser fördelar för Piteå.
– Jag tycker att det ger oss både kunskap och erfarenheter.
Moderaterna ifrågasätter att vi som liten kommun ska vara del i det internationella arbetet?
– Staten tycker att kommunerna ska vara med och bidra och det tycker jag är jättebra. Sedan ska man naturligtvis utvärdera det och se vilka resurser det kräver av oss, både personellt och ekonomiskt. Det gjorde vi också med Zambia innan vi tog ställning om att fortsätta.
Inom ett område ser dock Helena Stenberg förbättringspotential.
– Vi bör se över hur vi sprider den kunskap vi får så att medborgarna kan ta del av det på ett bra sätt.
Piteå kommun fick 630 205 kronor i ersättning för lön, traktamenten och färdtid i samband med Zambiaprojektet. De kostnader som inte kunde finansieras av projektet var främst representation under besöken i Piteå – uppskattningsvis 10 000 till 21 000 kronor per år. Kostnader som föreslås kunna krympas och inrymmas i det nya projektets budget.
Totalt har Piteå kommun fått 61 miljoner kronor i ersättning för olika internationella projekt de senaste fem åren. Helena Stenberg poängterar dock att 29,6 miljoner kronor utgörs av projektstöd från Europeiska socialfonden, främst inom kompetensförsörjning.
– Det blir verksamhetsförbättringar hos oss, sedan har man ett internationellt utbyte till någon del.
Håkan Johansson tycker tre vänorter är för mycket. Vad tycker du?
– Jag tycker att vi ska ha våra tre vänorter. Men jag tycker inte vi ska ha några fler.
Enligt Helena Stenberg är det väldigt lite pengar som läggs på vänortssamarbeten, där huvuddelen av arbetet sker av ideella föreningar.
– Vänortsföreningarna får ett bidrag på 10 000 kronor per år. Sedan kan de söka medel för speciella arrangemang. Det är inga stora summor. Sedan är det klart att det tillkommer lite då vi gör besök hos varandra. För St Barth handlar det om ett besök vardera per mandatperiod. Kandalaksha kanske sker lite oftare, medan Grindavik är mer sällan, säger Stenberg som ser ett värde med utbytet.
– Det skapar livslånga relationer och jag tänker att vi ska vara glada att vi kan vara med och bidra med de små medel vi faktiskt lägger.