Kommunalrådet försvarar flytten

Peter Roslund (S) försvarar flytten av lönekontoret. Enligt Piteås kommunalråd kan samordningen i Älvsbyn spara in 1,5 miljoner kronor per år.– Vi måste rationalisera för att få över pengar till välfärdens kärna, säger han.

Peter Roslund hoppas att personal som inte vill pendla ska få nya jobb inom kommunen.

Peter Roslund hoppas att personal som inte vill pendla ska få nya jobb inom kommunen.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2015-12-11 20:00

Samordningen av lönefunktionen får hård kritik av både personal och politisk opposition. Själv menar kommunalrådet Peter Roslund att det är naturligt att se över administrationen för att få över pengar till kärnverksamhet som omsorg och skola.

– Fullmäktige har sagt att vi ska söka samverkan med andra kommuner inom områden där medborgarna inte ska märka någon försämring. Då är det naturligt man först tittar på våra interna administrativa system, säger han.

Vad kommer Piteå kommun att spara genom att flytta sitt lönekontor till Älvsbyn?

– Det pågår en utredning som inte är färdig än. Så här långt pratar man om att kostnaden skulle kunna vara 70 procent av vad den är i dag. Om vi har tio anställda skulle vi klara oss med sju i ett sådant här system, det är kanske 1,5 miljon i minskade lönekostnader.

Hur ser ni på att Piteå kommun riskerar att förlora flera anställda på grund av löneflytten?

– Det vore tråkigt. Vi vill inte det. Samtidigt är det så att om vi avstår från varje förändring bara för att vi ser hot och hinder så blir det ingen förändring alls i samhället, säger han.

Erbjuda andra jobb

Peter Roslund säger sig ha förståelse för att personal inte vill börja pendla till Älvsbyn.

– Det skulle jag inte heller vilja, säger han.

Vad händer med personalen som inte vill börja i Älvsbyn?

– Med de pensionsavgångar vi har så är min förhoppning att vi kan erbjuda dem andra jobb i kommunen. Sedan måste de söka jobben och vilja ha dem.

Budskapet om nya jobb är bara en förhoppning och Peter Roslund utesluter inte heller att det kan blir ett glapp mellan tjänster som försvinner och tillkommer.

– Men på lite sikt tror jag inte det kommer att vara ett problem för Pitebor att få jobb.

Tjänsterna delas upp

Moderaterna i Piteå är kritisk till att Älvsbyn får merparten av tjänsterna när kommunerna ska samarbeta. Enligt Roslund är ambitionen att jobben på sikt ska delas upp i proportion till kommunernas storlekar.

– Om man mäter var jobben finns i dag kommer Älvsbyn vara den som har tjänat på det, men på sikt ska både vi och Älvsbyn känna att det här har gett bägge oss en rättvis andel. Sedan tjänar skattebetalarna på det oavsett om jobben är i Piteå eller Älvsbyn, säger han.

Hur startar man upp en gemensam löneadministration om ingen från Piteå följer med?

– Om ingen vill följa blir det en större uppgift, men jag förutsätter att man kan lösa det genom att rekrytera nya. Älvsbyn kanske har personal som pendlar till Luleå med samma arbetsuppgifter som då skulle kunna få det på hemmaplan i Älvsbyn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!