1979 tillträdde Annie Persson som Piteås första kvinnliga kommunalråd och ungefär ett år senare blev Anders Sundström vice kommunalråd. Historia skrevs i dubbel bemärkelse då kommunen tidigare enbart hade haft män i kommunstyrelsen och att kommunen fick två kommunalråd för första gången.
En återkommande kritik sedan dess är att det är onödigt med två råd med tanke på kommunens storlek. Vissa menar att en stor del av kommuner i likvärdig, eller större storlek klarar sig bra med ett. Anders Lundkvist har fört egen statistik på hur det ser ut i likvärdiga kommuner och menar att det inte stämmer.
– Man måste fråga sig själv vart man har fått uppfattningen att stora kommuner övervägande endast har ett kommunalråd för det stämmer inte. Det pratas bland annat om att Luleå har ett kommunalråd. De har två och även ett oppositionsråd som kostar lika mycket pengar, säger han och tillägger:
– Piteå är inte en liten kommun. Kärnfrågan som borde diskuteras är varför kommuner generellt har fler än ett kommunalråd.
Kommunalråden anser att arbetsbelastningen är för stor för en person.
– Vi representerar Piteå och det är inte ovanligt att vår arbetstid uppgår till 60 timmar i veckan. Det är viktigt att komma ihåg att vi är folkets representanter och att vi kan vara mycket mer tillgängliga när vi är två, säger Helena Stenberg.
– Det är fullkomligt omöjligt att en person skulle kunna täcka upp för allt arbete. I det ingår hela internpolitiska apparaten. Kommunalråd är de enda heltidsanställda politikerna i kommunen, vilket innebär att man ständigt ska vara tillgänglig, förklarar Anders Lundkvist.
Båda är överens om att jämställdhet också är en viktig aspekt i frågan.
– Jag tänker att det är viktigt att tillsätta en man och en kvinna för att kunna generera en bredare representation, säger Helena Stenberg.
Anders Lundkvist tillägger:
– Jämställdhetsfrågan är alltid aktuell och den är vi långt ifrån färdiga med. Jag tror att en risk med endast ett kommunalråd är att det ofta skulle bli en man. Ungefär 50 kommuner har manliga kommunalråd.
Är det inte dyrt med två kommunalråd?
– Norrbottens kommuners senaste sammanställning visar att Piteå har den lägsta kostnaden för den politiska verksamheten räknat som andel av totala skatteintäkterna, säger Anders Lundkvist.