Sedan april leds det helägda kommunala bolaget Piteå science park AB av konsulten Peter Ericson som fakturerar drygt 100 000 kronor i månaden, exklusive moms, för två arbetsdagar i veckan.
Peter Ericson anlitades först som ledarstöd för den dåvarande vd:n Helena Karlberg i mars, men när hon kort därefter fick sparken anlitades han av styrelsen som vd med ett oförändrat arvode på cirka 1 500 kronor i timmen. Tjänsten upphandlades aldrig och fram till i dag har Nordtoppen AB fakturerat Piteå science park 877 909 kronor.
Ett avtal som överstiger direktupphandlingsgränsen på 615 312 kronor och som inte har annonserats i enlighet med upphandlingslagstiftningen är en otillåten direktupphandling. Det innebär att avtalet kan ogiltigförklaras av domstol och att upphandlande myndigheter kan få betala böter till staten.
– Om vi tycker att det här är en otillåten direktupphandling, och vi kan bevisa den, då kan vi gå vidare och ansöka om upphandlingsskadeavgift i domstol. Vilket är en slags böter mellan 10 000 och 10 000 0000 med ett tak på 10 procent av upphandlingens värde, säger Malin de Jounge, enhetschef för otillåtna direktupphandlingar vid Konkurrensverket.
Om inte Piteå science park kan visa att inköpet av konsulttjänster från Peter Ericsons bolag Nordtoppen AB berörs av något undantag i lagstiftningen så handlar det om en otillåten direktupphandling enligt Malin de Jounge.
– Det vanligaste undantaget som upphandlande myndigheter hänvisar till är att det finns synnerlig brådska och att de inte hann göra en upphandling. Då måste det vara en brådska som inte är förutsägbar och det ska finnas ett absolut nödvändigt behov.
I fallet med Piteå science park sparkades den dåvarande vd:n och enligt Malin de Jounge skulle det kunna vara ett undantag att ta in en konsult för en kortare tid.
– Men man får bara använda undantaget "synnerlig brådska" under den tid det tar att faktiskt genomföra en upphandling. Man har några månader på sig, sedan tar den tiden slut, säger hon.
Att Piteå science park från början inte visste att kostnaden skulle överstiga 615 312 kronor är inte heller någon ursäkt enligt Malin de Jounge.
– Där har vi i ett beslut från 2015 sagt att kommer man till beloppsgränsen för direktupphandling och kliver över den ska man göra en annonserad upphandling eller avbryta uppdraget, säger hon.
Det gäller även konsulter som anlitats under anställningsliknande förhållanden, understryker Malin de Jounge, som haft sådana fall på sitt bord tidigare.
– Sedan kan vissa tycka att det är en fånig distinktion om man tänker sig att konsulten jobbar som att den vore anställd, men regelverket är som det är, säger hon.
Otillåtna direktupphandlingar ses som en särskilt allvarlig överträdelse och är därför ett viktigt tillsynsområde för Konkurrensverket. Vd-frågan med Piteå science park utreds än så länge inte av myndigheten men Malin de Jounge utesluter inte att det kan bli så.
– Vi får in mycket tips och vi har också egna spanare som letar efter uppslag, bland annat i lokal media. Det kan vara så att de i dagsläget har tyckt att det är för lågt belopp över direktupphandlingsgränsen då vi måste prioritera ganska hårt. Men det betyder inte att det är okej, och vår bedömning kan förändras om det utökas till större summor.