Kommunala blomster tas från södra Sverige

Piteå kommun har i sex års tid tagit alla sommarblommor från Mäster Grön, med anläggningar mest i södra Sverige. Samtidigt köper Bodens kommun alla sina från Piteå.

Annica Nyberg, Annicas handelsträdgård (tidigare kommunens egna växthus), hade anbudet på sommarblommorna men förlorade det för sex år sedan, då hon ville ha betalt för sin extra service med sortering.

Annica Nyberg, Annicas handelsträdgård (tidigare kommunens egna växthus), hade anbudet på sommarblommorna men förlorade det för sex år sedan, då hon ville ha betalt för sin extra service med sortering.

Foto: Gunnel Ekman

Piteå2020-06-16 07:00

I coronatider har reaktionerna på det traditionsenliga reportaget om kommunala sommarblommor fått annan respons. Många ställer sig frågan var blommorna kommer ifrån? Och om man prioriterar lokala odlare?

Svaret är enkelt; blommorna har de senaste sex åren tagits från södra Sverige där den stora trädgårdsjätten Mäster Grön, som vann anbudet då, har de flesta odlarna och nej – Piteå kommun prioriterar inte lokala handelsträdgårdar.

– Det får man ju inte göra, konstaterar parkchefen Ulrika Bohman, som berättar att det är billigaste anbud som gäller, punkt.

Och för sex år sedan var Mäster Grön billigast och någon ny upphandling har därefter inte gjorts.

– Nej, upphandlingen gällde leverans i tre plus tre år, men nu ska vi göra en ny upphandling i höst, berättar hon.

Piteå kommun planterar varje år mellan 11 000 och 12 000 sommarblommor till ett värde av cirka 200 000 kronor.

Innan upphandlingen för sex år sedan hade Annica Nyberg, Annicas handelsträdgård i Öjebyn (för övrigt kommunens egna växthus fram till 2007), anbudet. 

– De hade en liten specialservice när de tog blommorna från oss, berättar hon. 

Nyberg hade två anställda som bara jobbade med kommunens blommor och sorterade så att varje område fick exakt de blommor de skulle ha istället för att, som det är nu, kommunens personal själva fick sortera och plocka ihop blommor till "sitt" område.

– Men jag kände att jag ville ha betalt för det arbetet och transporterna så jag la in ersättning för det i anbudet och blev då för dyr, säger hon.

– Sen har jag förstått att jag kanske gjorde fel när jag la allt i en klumpsumma, jag skulle ha lagt en summa för bara blommorna och sedan klausuler om extra ersättning för sortering och transporter.

Hon förlorade hur som helst anbudet och har inte bestämt om hon ska räkna på det nya i höst.

– Det är ju både för- och nackdelar med en så stor kund som tar så mycket plats. Förlorar man upphandlingen slår det väldigt hårt mot företaget.

Hon har å andra sidan en lika stor kund i Bodens kommun, som köper alla sina sommarblommor av henne. Litet märkligt kan tyckas, att Boden handlar i Piteå och Piteå "i Skåne".

– Jo, men Boden har stort miljötänk och hade som ett anbudskriterie att man skulle kunna garantera att man inte använder retarderings- (stråförkortnings-)medel, därför vann jag för det gör inte jag, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!