Luleå har hittills varit den enda kommunen i länet som tagit emot sjuksköterskeelever, men i dagarna är det klart med avtal även för Piteå, Boden och Kalix.
Det är den så kallade verksamhetsförlagda utbildningen, VFU, som ska ske i kommunal regi. För att säkra kvaliteten på praktiken anställs en sjuksköterska i respektive kommun som lärare, så kallade adjungerad klinisk adjunkt, som ska handleda studenterna. Systemet är det detsamma som redan tillämpas i landstinget. Där finns i dag 20 sjuksköterskor, som parallellt med sitt ordinarie arbete är lärare för sjuksköterskeelever. Samtliga har specialistutbildning samt magisterexamen i omvårdnad.
En förhoppning är att praktiken i kommunal regi ska leda till att det blir lättare att rekrytera sjuksköterskor till kommunen i framtiden. Eftersom ansvaret för vård inom äldreomsorgen i allt större utsträckning flyttats över till kommunerna, minskar samtidigt arbetstillfällena inom landstinget. Utbildningen och praktiken i kommunerna kommer att ha fokus på äldrevård och hemsjukvård.
Åsa Engström, biträdande professor inom omvårdnad vid Luleå tekniska universitet, är mycket nöjd med överenskommelsen.
– Få sjuksköterskeutbildningar i landet har lyckats skriva avtal med så många kommuner som vi har gjort. Från kommunerna har det funnits en stark vilja att få till dessa anställningar, så det känns väldigt positivt att vi kommit så här långt, säger hon i ett pressmeddelande.