Kommunal oenighet om arvoden till förtroendevalda

Alla förtroendevalda politiker i Piteå kommun får ersättning för utebliven inkomst vid sammanträden, även de som inte har någon inkomst. Detta system vållar nu oenighet i kommunstyrelsen.

Kommunens förtroendevalda får ersättning för förlorad arbetsinkomst, även de som inte arbetar. Detta skapade debatt när arvoden för förtroendevalda diskuterades i kommunstyrelsen. (Arkivbild)

Kommunens förtroendevalda får ersättning för förlorad arbetsinkomst, även de som inte arbetar. Detta skapade debatt när arvoden för förtroendevalda diskuterades i kommunstyrelsen. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

Piteå2022-07-10 10:00

I dagsläget får alla förtroendevalda ett schablonbelopp för utebliven inkomst för att närvara på kommunstyrelsens sammanträden. Detta gäller även studenter, pensionärer, sjukskrivna och andra som inte förlorar någon inkomst för att närvara. Kommunstyrelsen är överens om att detta system måste göras om, men hur det nya systemet ska se ut skapade oenighet bland de folkvalda.

– Det här systemet infördes för längesen för att förenkla administrationen, vilket gjort att även daglediga får ersättning för en förtjänst de inte förlorat. Vi vill ta bort schablonbeloppet och införa att man istället får ansöka om förlorad förtjänst. Där är både jag och Håkan Johansson i Moderaterna rörande överens, säger Patric Lundström, kommunstyrelsens vice ordförande.

Det nya förslaget skulle innebära att schablonbeloppet tas bort, något som gör att de politiker som inte har någon inkomst får sina arvoden kraftigt sänkta. Anders Nordin från Skol- och landsbygdspartiet är själv pensionär och är kritisk till förslaget.

– Alla är nog överens om att schablonersättningen ska tas bort. Problemet är att ersättningen för pensionärer, arbetslösa och studenter sänks dramatiskt. Med nuvarande förslag blir ersättningen lägre än den som erbjuds feriejobbande ungdomar, säger han.

Anders Nordin tycker att den låga ersättningen utgör ett demokratiproblem.

– Sänker man arvodet för arbetslösa och studenter så kommer man inte kunna väcka deras intresse. Det är ett allvarligt demokratiproblem där makten läggs i händerna på högavlönade människor, medan de som ska granska systemet ska göra det gratis på sin fritid. Man ska inte försämra för dem som engagerar sig, säger han.

Sjukvårdspartiets Johnny Åström är även han pensionär. Han tycker det är bra att systemet görs om men är samtidigt kritisk till att arvodena sänks.

– De som inte har inkomst ska ju inte få ersättning för pengar de inte förlorar. Det är ju helknäppt. Jag lämnade in en motion för att få bort det här schablonbeloppet redan 2003, säger han.

– Det nya förslaget halverar det arvode vi har i dag. Mitt förslag är att vi slår ihop allt till ett enda arvode på 1300 kronor per sammankomst. Då slipper vi problemet men bibehåller ett rimligt arvode. Annars går det inte att locka folk till politiken, fortsätter han.

Förslaget har nu skickats på återremiss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!