Kommunal känner sig överkört av kommunen

Kommunal, med närmare 2 000 medlemmar i Piteå, säger upp samverkansavtalet med Piteå kommun. Enligt facket handlar det om upprepade händelser som där Kommunal känner sig missnöjda och direkt överkörda.

PITEÅ2013-09-23 06:01

Beskedet att facket säger upp samverkansavtalet kommer som en blixt från klar himmel. Så uppfattar i alla fall motparten, Piteå kommun det hela.

– Det känns i alla fall lite konstigt. Vi har inte fått några signaler på att facket varit missnöjt. Än mindre någon förklaring till varför de säger upp avtalet, säger kommunchef Mats Berg.

Sämre

Vanja Nyberg, tidigare avtalsombudsman vid Kommunal i Norrbotten, numera lokal kontorschef för länsfacket, motiverar det med att bevakningen av medlemmarnas intressen blivit sämre sedan samverkansavtalet infördes för några år sedan.

– Tanken var ju att det skulle bli smidigare, att vi skulle föra en dialog för att slippa mbl-förhandlingar i varje fråga. Det har blivit precis tvärtom. Nu för kommunen en monolog, säger hon.

Kulmen var när det stod klart att den individuella lönesättningen för de anställda vid kommunala Måltidsservice i Piteå, genomfördes efter ett solsystem, där en röd sol innebar att den anställde inte fixade sina arbetsuppgifter enligt uppsatta kriterier och en turkos sol innebar det motsatta.

– Det var droppen som fick bägaren att rinna över, säger Vanja Nyberg.

Krångligare

Piteå kommun har en annan syn på det hela.

– Det här systemet är resultatet av ett arbete med lönekriterier som tagit fram enligt skolboken med motparten, säger Mats Berg.

Facket delar inte alls den uppfattningen.

– Vi hade ingen aning om att det förhöll sig så här, säger Vanja Nyberg.

Att Kommunal sagt upp samverkansavtalet innebär att parterna återgår till avtalsdiskussioner enligt den vedertagna MBL-varianten. En betydligt krångligare och mer tidsödande procedur.

– Så fort en medlem känner sig missnöjd eller förfördelad i en fråga så får det bli MBL-förhandlingar, förklarar Vanja Nyberg.

Hoppas

Mats Berg både tror och hoppas att parterna ska hitta en lösning så att inte uppsägningen av avtalet effektueras.

– Egentligen vill jag inte föra polemik i den här fråga i media, men vi har ju tre månader på oss att hitta en lösning. Vi arbetar redan med frågan, säger han.

Piteå är inte den enda kommun där Kommunals har valt att säga upp träffade samverkansavtal.

– Vi gjorde samma sak gentemot Luleå kommun för ett tag sedan. Samtidigt vill jag poängtera att Piteå är en kommun som vi tidigare fört en väldigt bra dialog med. Nu kör den bara en monolog, säger Vanja Nyberg.

Om inte parterna hittar någon lösning upphör samverkansavtalet i december.

Fakta Samverkansavtal

Piteå kommun har Samverkansavtal med flera fackliga organisationer. Tanken är att fler ska ha möjlighet till delaktighet och möjlighet att påverka i olika frågor.

Samverkansavtalet bygger på dialog på olika nivåer.

Den individuella utveckling utgår från det den anställde behöver för att göra ett bra jobb.

Alla anställda ska årligen ha ett medarbetarsamtal som mynnar ut i en individuell utvecklingsplan.

I samverkansavtalet slås fast att lön ska ges utifrån måluppfyllelse, det vill säga individuell löneutveckling utifrån de kriterier som finns uppsatta. Löneutvecklingen ska spegla hur den anställde uppfyller de mål som finns för året.

Källa: pitea.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!