Kommunal i Piteå om nya avtalet

Under onsdagen accepterade Kommunal medlarnas bud och ett nytt kollektivavtal träffades med arbetsgivarorganisationerna Sveriges kommuner och regioner samt Sobona. "Rent spontant tycker vi att vi har lyckats", kommenterar Maria Tandlund, vice ordförande för Kommunal i Piteå.

Maria Tandlund, vice ordförande i Kommunal Piteå, säger att flera medlemmar tyckte det var skönt att strejken blåstes av eftersom det innebär merarbete. "Men samtidigt var vi taggade på kamp." (Arkivbild)

Maria Tandlund, vice ordförande i Kommunal Piteå, säger att flera medlemmar tyckte det var skönt att strejken blåstes av eftersom det innebär merarbete. "Men samtidigt var vi taggade på kamp." (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Piteå2024-04-18 15:18

Den 8 april varslade fackförbundet Kommunal om strejk efter att förhandlingen om ett nytt avtal strandat. På onsdagseftermiddagen var det oklart om strejken skulle bryta ut torsdag morgon, men vid 17-tiden på onsdagen träffade parterna ett avtal.

– Jag har inte hunnit sätta mig in i det men vid första anblick är vi nöjda, säger Maria Tandlund.

Avtalsförhandlingen har bland annat berört att medlemmar i Kommunal har uttryckt att de upplever problem med dagens lönesystem.

– Det handlar framför allt om löneutvecklingen för de som har jobbat länge, nu börjar ingångslönerna komma ikapp dem.

I år höjs lönerna med genomsnitt 985 kronor och varje medlem är garanterad en minsta löneökning om 450 kronor, en så kallad individgaranti. Den resterande delen, 535 kronor, fördelas individuellt och differentierat utifrån lönekriterier som gäller på arbetsplatsen.

– Nu har vi fått ett datum för när individgarantin ska betalas ut, 30 juni, och det är bra för tidigare har vi kunnat få vänta till november på att få den nya lönen. Den andra delen kan de dra på om inget annat avtalas lokalt, säger Maria Tandlund.

undefined
På onsdagen vid 17-tiden meddelade Kommunal att de accepterat medlarnas bud. (Arkivbild)

Parterna har bland annat varit oense om dygnspass och den lagstadgade vilan på elva timmar. Kommunal krävde att brandmän och personal inom LSS skulle undantas från dispensregeln och att det i stället skulle avgöras lokalt. Nu har parterna i stället kommit överens om långsiktiga lösningar för löneprocesser och hållbara arbetstider.

– Jag har inte fått någon reaktion på detta från någon berörd, säger Maria Tandlund.

Även lägsta lön kommer att höjas från och med 1 januari 2025. Det innebär att ingen arbetstagare som fyllt 19 år ska tjäna mindre än 22 500 kronor respektive 24 950 kronor för arbetstagare som har yrkesförberedande gymnasieutbildning.

– Det är jättebra för lönerna måste upp. Inte bara lägsta lönen utan alla löner behöver höjas för att vi ska kunna konkurrera om arbetstagarna. Lönen är viktig.

Maria Tandlund säger att man även vill se en höjning av ob-tillägget.

– För att kunna konkurrera med regionen behöver ob-ersättningen höjas så att den blir konkurrenskraftig. Min uppfattning är att det far folk från kommunen till regionen, säger hon.

Avtalet gäller tolv månader, till 31 mars 2025, och berör cirka 550 000 anställda.

Avtalet i korthet

Utöver löneökningar enligt märket innehåller avtalet även de avsiktsförklaringar Kommunal har krävt. Det handlar om att parterna ska arbeta fram ett nytt löneavtal, ta ett helhetsgrepp för hållbara arbetstider och lösningar för förbättrad arbetsmiljö i branscherna.

Källa: Kommunal.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!